Yargı paketinde yer alacağı iddia edilen düzenlemeler tartışma yarattı. Çocuğa yönelik cinsel istismarın da yer aldığı “katolog suçlarda somut delil aranması” şartının istismarcıları koruyacağı uyarısı yapıldı.

Pakette istismarcı aklama tehlikesi

BirGün ANKARA

AKP iktidarının hazırladığı ve önümüzdeki hafta meclise gelmesi beklenen yargı paketinde tartışmalı düzenlemeler yer alıyor. Pozitif gibi görünse de 32 maddelik pakette katolog suçlardan tutuklamalara somut delil kriteri getirilmesinden avukat görüşüne kısıtlama getirilmesine kadar tartışmalı maddeler bulunuyor. Katolog suçlarda “terör, hükümete karşı silahlı isyan, devlet güvenliğine veya anayasal düzene karşı suçları işlemek amacıyla örgüt kurma, kaçakçılık” gibi suçlar bulunurken çocuk istismarı ve cinsel saldırının da bu kategoride yer alması, “Cinsel suçları aklamaya mı çalışıyorlar?” Sorusunu akıllara getirdi. Düzenlemeye göre katolog suçlarda tutuklama için bundan böyle makul şüphe yeterli olmayacak. Görüntü, şahit ve ses kaydı da şart olacak.

BU CEZASIZLIK KİMİN İÇİN?

Düzenleme tepki çekti. EŞİK Platformu Sözcülerinden Avukat Hülya Gülbahar, “Birtakım gerici çevrelerin, çocuğa yönelik cinsel istismar saydığımız erken evlilik konusunu sürekli gündeme getirdiğini düşünürsek bu düzenlemenin çocuk istismarcılarını aklama girişimi mi, bir cezasızlık durumu mu sorusunu akıllara getiriyor” dedi. Gülbahar, “Akıllara gelen ilk soru kimi serbest bırakacaklar oluyor? Hukuk sisteminde yapılan bu düzenlemelerle cinsel istismarcıların daha zor tutuklanması amaçlanıyor olabilir” ifadelerini kullandı. Av. Selin Nakipoğlu ise zaten delil olmadan bu suçlardan tutuklama yapılmadığını vurguladı. Nakıpoğlu, pratikteki bu durumu yasalaştırmaya çalıştıklarına dikkat çekerek 2016’da AKP tarafından verilen 15 yaşını doldurmuş çocuklara karşı işlenen suçlarda evlenme koşuluyla failin tahliye edilmek istendiğini hatırlattı.

Av. Damla Atalay ise şöyle konuştu: “Yargı Reformu Strateji Belgesi’ çerçevesinde hazırlanan dördüncü yargı paketinde, cinsel istismar suçlarında bundan böyle makul şüphe yeterli olmayacak failin cezalandırılması için somut delil aranacak. Reform paketinden çıkan istismar faillerinin aklanması! Musa Orhan neden serbest sorusunun cevabı reform paketinde veriliyor. Zaten pratikte de olan cinsel istismar suçlarının üzerinin siyasi iktidar eliyle örtülmesinin kılıfı bu pakettir!”

YENİ PAKET YENİ İHLALLER

Avukatlara yönelik kısıtlamaya dair konuşan CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Soruşturma aşamasında uzun süre avukatla görüştürmeme durumu eğer bu teklifte varsa, çok vahim bir tabloya neden olur. Savunma, yargının kurucu unsurudur. Kötü muameleyi, işkenceyi önlemek için soruşturma aşamasında avukatın varlığı, yasal güvence altına alınmıştı. Bu güvenceyi yok ederseniz işkenceleri yeniden gündeme taşıyabilirsiniz. Önemli olan, soruşturmalarda delilden faile gitmektir. Tam tersini yaptıkları için avukat görüşünü engellemek istiyorlar. Kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde hukuk reformu ve yargı reformu da olmaz. Ne düzenleme getirirse getirsinler, uygulamada asla hayata geçmez” ifadelerini kullandı. Hukukçu Turgut Kazan ise yeni yargı reformu hazırlığının yeni hak ihlalleri doğurabileceğini ifade etti. Sadece avukat, müvekkil görüşmesinin engellenmesi iddialarının bile bu duruma örnek oluşturabileceğini dile getiren Kazan, “İktidar, başından beri savunma hakkını kısıtlamak için arayış içerisinde. Yargı paketini bunun için kullanırlarsa, bu durum şaşırtıcı olmaz. Ancak insan hakları ihlali konusunda açık bir durum ortaya çıkacaktır” dedi.

***

AKP’nin sicili oldukça kabarık

Cinsel şiddet ve çocuğa cinsel istismarda da tutuklama tedbirlerini gevşetmeye hazırlanan iktidarın sicili temiz değil.

• AKP’li vekil Osman Nuri Gülaçar, Adalet Komisyon’da Adalet Bakanı Gül’den çocuk istismarcıları için düzenleme talebinde bulundu. Çocukların cinsel istismarına yönelik çeşitli afların gündeme gelmesi gerektiğini savundu.

• Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, pandemi döneminde ev içi psikolojik, fiziksel ve cinsel şiddete uğrayan kadınlar hakkında, “Tolere edilebilir düzeyde” değerlendirmesini yaptı.

• Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan, Meclis'te yaptığı sunumda, "15 yaşındaki nikahsız cinsel ilişkiler yasal iken nikahlı birlikteliklerin suç olması insan hakları ve eşitlik ilkesine aykırıdır" dedi.

• Her seçim döneminde AKP ile ittifak yapma girişiminde bulunan gerici HÜDA-PAR ise birçok kez çocuk evliliklerinin meşruluğunu ifade eden açıklamalar yaptı, bu konunun gündeme alınması için girişimlerde bulundu.