"Hayata Dönüş operasyonu" ile ilgili davada mahkeme heyeti, operasyon öncesi mahkûmlarla görüşen aydınların tanıklığını istedi

NEZAHAT ALKAN
Bayrampaşa Cezaevi'ndeki "Hayata dönüş operasyonu"nda cezaevi yönetimine karşı toplu ayaklanma suçundan 167 tutuklunun yargılandığı davada mahkeme, ölüm oruçlarının bitirilmesi için operasyon öncesinde görüşmeler yapan arabulucular Yaşar Kemal, Zülfa Livaneli, Can Dündar, Mehmet Bekaroğlu, Yücel Sayman, Metin Bakkala, Oral Çalışlar, Mihraç Akdoğan, Kamer Genç, Kaya Tuncer, Tuncay Dikmen'in tanık olarak dinlenmesine karar verdi ancak bu kararda arabuluculardan Orhan Pamuk unutuldu.

Dava avukatlarından Ömer Kavili, Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne bir dilekçeyle başvurarak ölüm oruçlarının bitirilmesi için görüşmelerde bulunan Orhan Pa-muk'un da tanık olarak dinlenmesini istedi. Duruşma günü olan 30 Mart'ta yazar Orhan Pamuk ABD'de olacağı için ifadesinin Türkiye Büyükelçiliği'nde tanığa soru sorma hakkının da kullanılabileceği bir ortamda alınması istendi.

Kavili, dilekçesinde, "Tanık dinletme talebimiz 7 yıl sonra kabul edildi. O günlerde tutuklularla görüşmelerde bulunan Türkiyeli aydınlardan biri de Orhan Pamuk'tur. Pamuk'un duruşma gününden önce Türkiye'yi terk ederek ABD'ye gittiği öğrenildi. Tanığın ABD'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde tanık olarak anlatımının alınması ve bu sırada savunma makamı olarak tanığa soru sorma hakkımızı kullanmamızın sağlanması bakımından; savunma avukatlarının tanığın anlatımının alınacağı yere gitme giderlerinin Hazine'ce ödetilmesine, bu yapılmadığı takdirde canlı bağlantı teknik olanaklarının sağlanmasına" karar verilmesi istedi.