Newsweek dergisi, Türkiye'yi "düşüşte olan ülkeler" arasın

Newsweek dergisi, Türkiye'yi "düşüşte olan ülkeler" arasında gösterdi. News-vveek'in "in" ve "out" olan ülkeleri listelediği köşesinde, Türkiye "out" ülkeler arasında yer aldı. Dergi Türkiye'nin "out" olmasını, Orhan Pamuk ve Avusturya'nın dönem başkanlığına bağladı. Dergide "Romancı Pamuk hakkında açılan dava Ankara'nın saygınlığına zarar verdi. Ayrıca Türkiye'ye karşı oldukça şüpheci olan Avusturya'nın Ocak ayında Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını almasıyla Türkiye ile müzakereler dondurulabilir" yorumunu yaptı.

'ŞEMDİNLİ YASADIŞI İNFAZ'
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rjghts VVatch), 2005 yılı raporunu açıkladı. İfade ve inanç özgürlüğünün eleştirildiği Türkiye raporunda, işkenceyle mücadele olumlu bulundu. Raporda "Hükümet, adalet, emniyetve ordu içindeki reform karşıtı unsurların etkisi altında kalmaktan kurtulamadı" belirlemesi yer aldı. Örgüt, ifade ve inanç özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar bulunduğunu belirterek Yazar Orhan Pamuk davasını örnek gösterdi. Raporda başörtü sorununun devam ettiği de vurgulandı.Polisin 2005 yılı Dünya Kadınlar Gü-nü'nde 'gereksiz olarak ölümcül şiddete' başvurduğunun altı çizildi. Raporda Şemdinli olaylarına da 'yasadışı infaz' başlığı altında yer verildi. Raporda, "İtirafçı ile zırhlı jandarma aracının komutanı yakalandı ama diğer iki jandarma serbest bırakıldı" denildi.

Öte yandan Avrupa parla-mentosu'nda Orhan Pamuk hakkındaki suçlamaların geri çekilmesini isteyen bir deklarasyon imzaya açıldı.