Ekonomik krizin Türkiye’yi vurduğu bugünlerde Menemen Ovası’nın ‘beyaz altını’ pamuk da, susuzluk nedeniyle can çekişiyor. Zaten borç içinde olan üreticiler su bulabilmek için milyonlarca lira borçlanıyor.

Pamuk susuz üretici borçlu

Aycan KARADAĞ

Ege Bölgesi’nde pamuk üretiminin önemli bölgelerinden olan Menemen Ovası’nda üreticiler zor günler geçiriyor. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) verilerine göre, yaklaşık 1 milyon dönüm araziyi besleyen Demirköprü Barajı’nda doluluk oranı yüzde 5,8 olarak belirtildi.

Kuraklıkla su seviyesinin her gün düşmesi ve aynı zamanda barajın önünde küçük göletlerin oluşması yüzünden çiftçiler şu günlerde su bulamıyor. Üreticiler su bulmak için milyonlarca lira borca girmek zorunda kalıyor.

BirGün olarak bölgede pamuk üreticiliği yapan çiftçilerle konuştuk. 20 yıldır pamuk üretimi yapan Zafer Erel, “Pamuğumuz kalitesiyle dünyada ikinci sırada yer alıyor” diyerek sözlerine şunları ekledi: “Susuzlukla birlikte bu pamuğumuzu kaybediyoruz. Yetkililerin acilen harekete geçerek, ovamızı yeterli suyla buluşturmaları gerekiyor.”

MENEMEN OVASI’NDA BORCU OLMAYAN YOK

Pamuğunu sulamak için yeraltı suyuna başvurmak zorunda kaldığını belirten Erel, suyu çıkartmak için 1.5 milyon TL harcayacağını söyledi. Menemen Ovası’ndaki tüm köylülerin borç içinde olduğunu belirten Erel, “Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Üreticiler olarak girdiyle uğraşamayacak duruma gelmişken su için harcayacak paramız yok. Hiç kimsenin yok. Bütün üreticiler zaten borç batağında. Ekim ayının 15’i gibi hasat başlayacak. Biz üretmek zorundayız. Sadece kendimiz için değil ülkemiz için üretmek zorundayız” diye konuştu.

PAMUĞU İTHAL ETMEK ZORUNDA KALACAKLAR

Bir diğer pamuk üreticisi Semih Erel ise, “Menemen Ovası’nda üretimde pamuk birinci, ikinci sırada buğday yer alıyor. Devletin de pamukta ciddi zararları olacak, çünkü pamuğu dışarıdan ithal etmek zorunda kalacak. 100 bin dönüm pamuk ekilse, 500 kilogramdan 50 milyon kilogram pamuk yapar. Susuzlukla bu pamuk dışarıdan alınacak. Su olmayınca her şey bitiyor. Susuz pamuk olamaz. Sorunumuz ortada belli. Bizim bu bölgeye bir baraj yapılsa sorunumuz çözülür” dedi.

Pamuk üreticilerine prim desteği olarak kilo başına 1,10 TL ödeme yapıldığını belirten Erel, desteğin en az 5 TL’ye çıkartılması gerektiğini söyledi. Erel, “Öncelikle devletin verdiği mazot ve gübre desteği çok az. Tarlaya gidene kadar devletin verdiği mazot desteğini yolda yakıyoruz. Bunun yanında pamukta prim desteğinin en az 5 TL olması gerekiyor. 1 TL ile olacak iş değil” diye konuştu.