CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından pancar üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili açıklamada bulundu. Özelleştirmenin hemen ardından nitelikli elemanların ya emekliliğe zorlandığını ya da başka kurumlara gönderildiğini dile getiren Gürer, pancar alım döneminde ise üreticilere sorun çıkarılmaya başlandığını söyledi. SİSTEM MAĞDUR ediyor Gürer, özelleştirilen şeker fabrikalarında randevulu sisteme geçildiğini anımsatarak, bu sistemde […]

Pancar üreticisi perişan halde

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından pancar üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili açıklamada bulundu. Özelleştirmenin hemen ardından nitelikli elemanların ya emekliliğe zorlandığını ya da başka kurumlara gönderildiğini dile getiren Gürer, pancar alım döneminde ise üreticilere sorun çıkarılmaya başlandığını söyledi.

SİSTEM MAĞDUR ediyor

Gürer, özelleştirilen şeker fabrikalarında randevulu sisteme geçildiğini anımsatarak, bu sistemde pancar alım işlemlerinin yavaş ilerlediğini, üreticilerin kamyon ve traktörlere yükledikleri ürünleriyle fabrika önlerinde günlerce sıra beklediğini kaydetti. Randevulu sistem nedeniyle binlerce ton pancarın tarlada kaldığını anlatan Gürer, kış ortasında çiftçilerin perişan edildiğini kaydetti.

Bazı şeker fabrikalarında yüzde 7 olan fire oranlarının yüzde 12’ye çıkarıldığı yönünde şikayetler aldıkları bilgisini paylaşan CHP’li Vekil, şunları söyledi: “Pancarı teslim alırken fireyi yüksek tutan işletmeci, firenin yüksek yazılması nedeniyle kotayı dolduramayan çiftçiye kota cezası uygulamaya başladı. Bu uygulama çiftçiye pancar ekimi için tövbe ettirme anlamına geliyor.”

ÇİFTÇİYE ÇİFTE CEZA

Randevulu sisteme geçildikten sonra söküm yapılamayan tarlalarda yeni sezon ürünü de ekilemediğini anlatan Gürer, “Üretici tarladan pancarı zamanında kaldıramadığı için buğday ekimi de yapamadı. Çiftçi çift taraflı zarara uğratıldı” dedi.

Randevulu sistemin esnetilmesi, fire oranının düşürülmesi ve kota cezalarının da iptal edilmesi gerektiğinin altını çizen Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gübre ve tohumluk fiyatlarındaki aşırı artış çiftçiyi tamamen içinden çıkılmaz bir duruma sürükledi. Mazot ve diğer girdi fiyatlarının da artması karşısında üreticiler kara kara düşünmeye başladı. Özel sektör pancar üreticisinin gözünün yaşına bakmıyor.”