Engelsİzmir 2021 Kongresi kapsamında düzenlenen "Pandemi, Afet ve Depremlerde Kriz Belediyeciliği" çalıştayında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer; pandemi, İzmir'i sarsan deprem ve yaşanan doğal afetlerde kriz belediyeciliği uygulaması kapsamında engelli bireyler ve aileleri için yaptıkları çalışmaları anlattı.

"Pandemi, Afet ve Depremlerde Kriz Belediyeciliği" çalıştayı düzenlendi

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Engelsİzmir 4. Kongresi kapsamında "Pandemi, Afet ve Depremlerde Kriz Belediyeciliği" başlıklı bir çalıştay düzenledi. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen çalıştayda engelli bireylerin ve ailelerinin olası bir deprem, afet gibi durumlarda yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri gündeme geldi. Çalıştayın sonunda özellikle doğal felaketlerde hayat kurtarmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını başlattığı engelli veri tabanı çalışmaları için merkezi hükümetten destek istendi.

Çalıştayın açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, engelli bireylere yönelik hizmetleri katılımcı demokrasi, aile, sağlık, eğitim, ulaşım ve istihdam politikaları perspektifinde yürüttüklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ulusal ve uluslararası insan hakları ile engelli hakları mevzuatı çerçevesinde, engelli haklarının İzmir’de güçlendirilmesi konusunda yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

ÜÇ TEMEL İLKE

Her yurttaşa eşit ve adil bir yaşam alanı oluşturmak ve Engelsİzmir'i yaratmak için ortak akıl, katılımcılık ve farkındalık çalışmaları olmak üzere 3 temel ilkeye büyük önem verdiklerini, Engelsİzmir yolculuğunu “Başka Bir Engelli Politikası Mümkün” vizyonu ile güçlendirerek devam ettirdiklerini belirten Soyer, şunları ifade etti:

"Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi'nde ikincisini hizmete aldığımız Farkındalık Merkezi, yine aynı yerleşkede dünyada ilk ve tek modern sanat müzesi olma özelliği taşıyan İzmir Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanatlar Müzesi, engellilerin erişimine uygun mekanlarının sayısını artırdığımız 'Kırmızı Bayrak Uygulaması' ve 'Erişilebilirlik Koordinasyon Komisyonu', Limontepe’teki Farkındalık Merkezi’nin içinde engelli birey sahibi ailelerin eğitimine öncelik verecek 'Ebeveyn Eğitim ve Bilgi Merkezi' bu çalışmalarımız arasında. Erişilebilirlik Koordinasyon Komisyonumuzun faaliyetleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın düzenlediği Türkiye 2020 Erişilebilirlik Ödülleri organizasyonunda, 'Kamu Kurum ve Kuruluşları Kategorisi İkincilik Ödülü'ne layık görüldü. Temel hedefimiz İzmir’in, tüm yurttaşlarımız için daha yaşanılır ve ulaşılabilir bir kent olmasını sağlamak."

“VİCDANLI VE ENGELLİYE SAYGILI BİREYLER”

Çalıştayın moderatörlüğünü yapan Engelsİzmir 2021 Kongresi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, vicdanlı ve engelliye saygılı bireyler yetiştirmek üzere çalıştıklarını kaydetti. Engelsİzmir 2021 Kongresi çalışmaları kapsamında engelli bireylerin ailelerinin karar alma süreçlerine katılımını artıracak ebeveyn merkezleri, sağlık, eğitim, sanat ve bahçe terapisi gibi projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını aktaran Tosun, "İzmir'i sarsan depremin ardından kriz belediyeciliği başlığı altında her türlü afete karşı engellilere yönelik alınacak önlemleri belirlemek için bu çalıştayı düzenledik. Bundan sonraki süreçte kentin ve kentlinin hayatında eşit yurttaşlık temelinde 'herkes için şehir felsefesiyle' neler yapılabileceğini ortaya koymak ve kalıcı uygulamaları hayata geçirmek istiyoruz" dedi.

Tosun, deprem sonrası İzmir'in gösterdiği dayanışmanın Türkiye'ye örnek olduğunu da vurgulayarak, "Biz bu süreci hep birlikte, el ele en iyi şekilde atlattık" şeklinde konuştu.

AKDEMİR: "DAYANIŞMA ÖNEMLİ"

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Aykut Akdemir ise, İzmir'de 30 Ekim'de yaşanan depremi hatırlatarak, "İnşa ettiğimiz binalar, yollar, yanlış planlamalar insanı öldürüyor. Büyükşehir Belediyesi depremde hızlı refleks verdi. Akşam saatlerinde çadırlar kurulmuştu. İlk dört saatle hızlı müdahale çok önemli. Afet yönetimi ve dayanışma bu tür durumlarda çok önemli" dedi.

ENGELLİ ENVANTERİ ÇIKARILACAK

Engelsİzmir 2021 Kongresi Yürütme Kurulu Onursal Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından engelli envanteri çalışmalarına başlandığını ancak bu sürecin hızlanması için merkezi hükümetin de yerel yönetimlerle işbirliği yaparak verilerini paylaşmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelsİzmir 2021 Kongresi kapsamında daha önce "Bahçe Terapisi ve Kent Sağlığı" ve "Ebeveyn Bilgi ve Eğitim Merkezi" çalıştayları düzenlenmişti. "Bahçe Terapisi ve Kent Sağlığı" çalıştayı sonrası İnciraltı Kent Ormanı'nda uygulama alanlarının çalışmasına başlandı. "Ebeveyn Bilgi ve e Eğitim Merkezi" çalıştayının ardından da Büyükşehir Belediyesi Limontepe'de Ebeveyn Bilgi ve Eğitim Merkezi kuruyor.