Salgın koşulları birçok ülkede yurttaşların gelirini etkileyerek yaşam standartlarını zorluyor. ABD’de Covid-19’dan hayatını kaybeden bir kişiye milyon doları bulan bir fatura çıkarılması gündem oldu. İran’da ise kiraların artış fiyatı yüzde 121’i buldu

Pandemi ekonomik krizi derinleştiriyor

Dış Haberler Servisi

Dünya genelinde koronavirüse yakalanan kişi sayısı 11 milyona ulaşırken birçok ülkede yurttaşlar pandemi koşullarının yarattığı ekonomik krizle boğuşuyor.

Can kaybının 11 bini aştığı İran’da başkent Tahran’daki konut fiyatlarının pandemi dönemi yüzde 121 artış göstermesi dikkat çekti. Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, başkentte ortalama bir konutun fiyatı geçen yıl eylül ayında 400 dolara tekabül ederken bu yıl haziran ayında bin dolara yükseldi. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Ev kiralarında Tahran’da yüzde 25, büyükşehirlerde yüzde 20 ve diğer şehirlerde yüzde 15’ten fazla artış yapılmayacak” açıklaması yapmıştı.

MAAŞLARDA KESİNTİ

Filistin yönetimi, İsrail’den vergi gelirlerini almayı reddettiği kararın ertesinde ekonomik açıdan zor bir süreç geçirdiğini ilan etti. Filistin Maliye Bakanı Şükrü Bişara, devletin gelirlerinin yüzde 80 oranında azaldığını belirterek 132 bin kamu çalışanının maaşlarının aylık 507 doların altına düşmeyecek şekilde yarı yarıya azaltılacağını açıkladı.

MİLYON DOLARLIK FATURA

Öte yandan, dünyada salgının en etkili olduğu ABD’nin Florida eyaletinde bir süre hastanede tedavi gördükten sonra Covid-19’dan hayatını kaybeden bir yurttaşın tedavi masraflarının bir milyon dolardan fazla tuttuğunu gösteren fatura sosyal medyada gündem oldu. Hayatını kaybeden kişinin amcası olduğunu ve hastanede dört hafta geçirdiğini ifade eden ‘workshopgh’ isimli bir sosyal medya kullanıcısı, faturayı yayınladığı paylaşımında, “Kimse virüsle mücadele ederken böyle bir fatura görmemeli” dedi. Kullanıcı, sigorta şirketlerinin faturanın yalnızca 101 bin 424 dolarını karşıladığını belirtti.