‘Pandemi yönetimi bitti’
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık Covid-19 tablosuna göre, 18-24 Temmuz arasında vaka sayısı 365 bin 424'e çıkarken, 157 kişi de yaşamını yitirdi. Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Metehan Akbulut, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıkladığı 14 günlük Covid 19 verilerinin bile salgının yükselişini ve gidişatını gösterdiğini belirterek “Üstelik bu rakamların gerçeğin çok çok altında olduğunu biliyoruz. Bu rakamlar pandeminin bitmediğini ancak pandemi yönetiminin bittiğini göstermektedir” dedi.

Dr. Akbulut, Sağlık Bakanı ve AKP iktidarının salgını görmezden geldiğini ve salgın kontrol altına alınmış gibi davrandığını söyledi.

BİLİM KURULU SORUSU

Açıklanan haftalık verilerin kısıtlı ve gerçeği tam olarak yansıtmaması nedeniyle durumu tam olarak bilemediklerini ifade eden Akbulut “Ancak açıklanan resmi veriler bile vaka sayıların hızla artmaya devam ettiğini göstermekte. Bir ay öncesine göre 14 günlük vaka sayısı 16 katına, 14 günlük ölüm sayısı 7 katına çıktı. Salgında başının çaresine bak dönemindeyiz, çünkü salgını yönetmek isteyen iktidar yok” diye konuştu. “Hastalığın yayılımının önlenmesi için çok iyi bir temaslı takibi son derece önemli. Buna rağmen bırakın temaslı takibini, vaka tespiti için test bile yapılmak istenmemektedir” diyen Akbulut, Sağlık Bakanlığı'na özetle şu soruları sordu: "Bilim Kurulu gibi bir mekanizma neden işletilmemektedir? Covid 19 için hatırlatma dozları, eksik aşıların tamamlanması ve aşısızlara yönelik stratejiler neden geliştirilmemektedir? Toplu taşımada vaka sayısının binin altına düşmesi nedeniyle maske zorunluluğunu kaldıran AKP iktidarı, maske zorunluluğu için ne beklemektedir? Halk sağlığı önlemleri olmadan salgının hızını kesebilmek mümkün müdür? Test sayılarının açıklamasından neden vazgeçildi? Temaslılara neden test yapılmıyor, karantina uygulanmıyor? Özellikle çalışma yaşamında izolasyon ve karantina düzenlemelerinin neden uygulanmıyor?"