Mersin'de bir araya gelen sağlık örgütleri, pandeminin ikinci yıldönümünde pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını andı. Anma töreninde, ortak basın açıklaması yapılarak, "14,5 milyon vakayla dünyada dokuzuncu sırada yer alan Türkiye salgını en ağır yaşayan ülkelerden. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi rakamlara göre bile vefat sayısı 95 binin, gerçek rakamlar ise 250 binin üzerinde" denildi.

Pandemide hayatını kaybeden sağlık çalışanları Mersin'de anıldı

Abidin YAĞMUR

Mersin’deki sağlık örgütleri, pandeminin ikinci yıldönümü nedeniyle ortak basın açıklaması düzenleyerek, pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını andı.

Açıklamayı yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Türkiye’nin salgını en ağır geçiren ülke olduğunu söyledi.

Antmen, "14,5 milyon vakayla dünyada dokuzuncu sırada yer alan Türkiye salgını en ağır yaşayan ülkelerden. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi rakamlara göre bile vefat sayısı 95 binin, gerçek rakamlar ise 250 binin üzerinde. Sadece Mersin’de 10’u hekim, 23 sağlık çalışanını yitirdik. Her biri bir can. Her biri bir insan. Her biri bir anne, bir baba, bir eş, bir dost, bir arkadaş, bir sevgili, bir çocuk! Her birinin acısını yüreğimizde taşıyoruz. Korunması ve önlenmesi mümkün olan bir hastalık yüzünden öldüler" dedi.

"SALGIN DEĞİL ALGI YÖNETİMİNE ÇALIŞILDI"

Pandemi sürecinde neler yaşandığına değinen Antmen, şunları kaydetti:

"Salgın değil algı yönetimine çalışıldı, salgından 'başarı hikayesi' çıkarıp siyasi rant hedefiyle politikalar üretildi. Salgının başlarında maske sıkıntısı yaşanırken, devamında aşılar vatandaşlarla zamanında buluşturulamadığı gibi aşı tereddüdüne neden olacak söylemler ile aşı karşıtlığının da önü açıldı.

İlk günden beri gerçekleri gizleyen ve çarpıtan, yanlış yürütülen sağlık politikaları hayata geçirildi. Eksik, yanlış, tutarsız salgın yönetimi hayatları karartmaya devam etti.

"SORUMLULARI BİLİYORUZ ve UNUTMUYORUZ"

Alınmayan önlemler, uygulanmayan tedbirlerle birlikte bilim insanlarının, meslek örgütlerinin, uzmanlık derneklerinin, sağlık emek örgütlerinin uyarılarına kulak tıkandı. Temel, zorunlu, acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulması ve ekonomik destek çağrılarına rağmen 'çarklar dönecek, üretim sürecek' ısrarı ile salgın devam etti. Destek sermayeye, açlık emekçiye düştü. Salgın tabii ki bitecek. Bugünlere nasıl gelindi, kısa özeti budur. Sorumluları biliyoruz ve unutmuyoruz"

Sağlık çalışanları, “Yönetemiyorsunuz Tükeniyoruz”, “Pandeminin Ağır Sonuçlarının Sorumlularını Biliyoruz” yazılı pankartlar ve vefat eden sağlık çalışanlarının fotoğraflarının basılı olduğu dövizler taşıdı.