Pandemi devam ederken maske ve HES kodu tedbirlerinin kaldırılmasına rağmen, saat 12.00’dan sonra uygulanan müzik yasağı devam ediyor. Müzisyenler ise kısıtlamanın pandemi tedbirinden ziyade ideolojik olduğu görüşünde.

Pandemide tek önlem müzik yasağı

Yağmur Beril VAROL

Türkiye'de Covid-19 pandemisinin başlamasının üzerinden geçen iki yılda birçok farklı önlemler ve kısıtlamalar uygulandı. Bu kısıtlamalardan en çok etkilenen emekçiler ise kafe bar çalışanları ve müzisyenler oldu. Geçen hafta maske ve HES kodu uygulaması tedbirlerinin kaldırılmasına rağmen gece saat 12.00’dan sonra müzik yasağı sürmesine müzisyenler tepkili.


Pandemi ile ilgili tüm önlemlerin kaldırılıp, maske yasağının bile uygulanmadığı bu dönemde önlem olarak sadece canlı müzik yasağının kalmasını yaşam tarzına bir müdahale olarak gören müzisyen Mertcan Titiz, “Giderayak seküler yaşamı sindirmeye çalışıyorlar. Pandemide ekonomik anlamda en görünür biçimde etkilenen gruplardan bir tanesi de müzisyenlerdi. Müzisyenlerin yanında mekân sahiplerinde, garsonuna aşçısına kadar bu iş kolunda kimler varsa etkilendi. Yaşam tarzına müdahale ederken bu durumdan etkilenen emekçilerin hayatlarını nasıl idame ettirecekleriyle ilgili devlet hiçbir adımı atmadı. Çok büyük bir emekçi kesim tarafından karşı çıkılması gereken bir durum esasında. Ancak bu meseleye örgütlenerek, birlikte ses yükselterek karşı çıkabiliriz elimizde örgütlenmekten başka çare yok” dedi.

Müzik yapabildikleri saat aralığı çok kısa olduğu için müzisyenlerin kendine sahne bulmakta bir hayli zorlandığını vurgulayan Titiz, ”Bu yasaktan önce performans mekânlarında bir gece de 2-3 farklı gurup çıkardı. Şimdi mekân sahipleri mecburen tek grup çıkartabiliyor. Böyle olunca da geçimini kafe-barlarda şarkı söyleyerek idame ettiren emekçiler artık kendilerine çıkıp şarkı söyleyecek alan bulmakta çok zorlanır hale geldi. Ben pandemiden önce İstanbul’da da Ankara‘da da konsere gidebiliyorken şimdi İzmir dışına çıkamıyorum” diye konuştu.

‘MÜZİSYENLER EK İŞ YAPMAK MECBURİYETİNDE KALIYOR’

Pandemi önlemleri kapsamındaki tüm yasaklar birer birer kalkarken gece 12.00'dan sonraki müzik yasağının gündemde bile olmamasını belirten müzisyen Tuğçe Mutluay, “Pandemi bahane edilerek yapılan kısıtlamalar, ideolojik tabanlı fırsatçılığa döndü. Cumhurbaşkanı’nın ‘Kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur’ sözüyle meselenin aslında pandemi olmadığını insanların hayat tarzına bir müdahale girişimi olduğunu hepimiz gördük. Ekonomik açıdan zorluk yaşadığımız bu süreçte, yasaklar, müzisyenlerin yaşam standartlarını ekstra düşürdü. Müzisyenler ek iş yapmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, gece 12.00’dan sonra müzik yasağının devam etmesini Meclis’e taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi verdi. Girgin, “Normalleşme adımlarıyla, eğlence sektörü mekânlara geri dönmüş olsa da yasakların yükü hâlâ müzisyenlerin sırtında. Gece 12’den sonra müzik olmuyor diye esnaflar dükkânlarını erken kapatmak zorunda kalıyor. Pandemi yasakları kaldırılırken, müzik yasağının sürdürülmesinin hiçbir mantıki ve hukuki gerekçesi yok. Bu kabul edilemez. Karşımızda pandemi yasaklarını yaşam tarzına müdahaleye dönüştüren bir iktidar var. Mesele tedbir değil yaşam tarzına müdahale. İktidara düşen mekân sahibi esnafımızın ve müzisyenlerin sesine kulak vermektir” dedi.