İktidar koronavirüs salgınını da yönetemeyerek salgın sürecini eline yüzüne bulaştırdı. Ücretsiz olarak beş maskeyi dahi dağıtamayan iktidar, normalleşme adı altında salgının kontrolden çıkmasına, hastanelerin dolup taşmasına neden oldu. Ayrıca, tüm dünya toplu aşılamaya başlarken Türkiye’ye aşı zar zor getirilebildi.

Pandemiyi de ellerine yüzlerine bulaştırdılar

Hazırlayan: İsmail ARI

ÜLKEDE ilk Covid-19 vakası 11 Mart 2020 tarihinde açıklandı ve aynı gün Dünya Sağlık Örgütü de Covid-19 salgınının bir “pandemi” olduğunu ilan etti. Virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020’de gerçekleşti.

25 Mart’ta okulların tatil edildiği açıklanırken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan 2020’de yaptığı açıklamada koronavirüs vakalarının tüm Türkiye’ye yayıldığını açıkladı.


Ayrıca Erdoğan, 65 yaş üstü yurttaşlara ‘bekçiler’ tarafından dağıtılan kolonya ve maskeler için de Türkiye Cumhuriyeti yerine ‘Cumhurbaşkanlığı’nı ve kendi imzasını kullandı. 7 Mayıs 2020’de cerrahi maskelerin tavan fiyatı 1 TL olarak belirlendi.

***

TESTLERİ MENZİLCİ ŞİRKETE YAPTIRDILAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Covid-19 testleriyle ilgili yaptığı “Test kapasitemizi arttıracağız” açıklamasının ardından, Sağlık Bakanlığı, İstanbul’daki yedi büyük kamu hastanesinde altı ay boyunca Covid-19 PCR testi yapılması için milyonlarca lira karşılığı iki şirketle anlaştı. Bakanlığın anlaştığı şirketlerden birinin sahibi ise Menzil Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Ferhat Danışman. Danışman aynı zamanda Menzil Cemaati’ne ait olduğu bilinen Emsey Hastanesi’nin üst düzey yöneticiliğini yapıyor.

***

pandemiyi-de-ellerine-yuzlerine-bulastirdilar-823506-1.

BÜTÜN ÜLKEDE KAOS ÇIKARDILAR

İktidar ilk olarak 65 yaş ve üstü kişilere sokağa çıkma yasağı uygulaması başlattı. Daha sonra bu kısıtlamayı 20 yaş ve altı çocuk ve gençleri de kapsayacak şekilde genişletti. 11-12 Nisan 2020’de ise, İçişleri Bakanlığı, Türkiye nüfusunun yüzde 78’ine denk gelen 64 milyon kişinin yaşadığı 30 büyükşehir ile akciğer hastalıklarının sık görüldüğü Zonguldak ilinde hafta sonu iki gün boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanacağını iki saat öncesinden duyurdu. Bunun üzerine yasağın uygulanacağı birçok şehirde vatandaşlar market ve fırınlara akın ederek uzun kuyruklara, kargaşa ve yoğun kalabalıkların oluşmasına neden oldu.

***

pandemiyi-de-ellerine-yuzlerine-bulastirdilar-823507-1.

VERİLER ‘ULUSAL ÇIKAR’ İÇİN GİZLENMİŞ

Sağlık Bakanı Koca, 30 Eylül’de vaka sayısının değil, hasta sayısının açıklandığını itiraf etti. Koca, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında günlük açıklanan tablodaki hasta sayısının, toplam günlük pozitif vaka sayısı olmadığını, semptom gösteren hastaları yansıttığını söyledi. Koca, “Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var. Büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. Filyasyon ekiplerimiz ağırlıkla bunları tespit ediyor. Bunların salgın açısından önemi bulaştırıcı yani taşıyıcı olmalarıdır” diyerek günlük vaka sayısının açıklanan hasta sayısından çok daha fazla olduğunu doğruladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Ekim’den itibaren koronavirüs salgınına ilişkin bütün verileri açıklayacaklarını ifade etmesine rağmen belirttiği tarihte ‘gizlenen verileri açıklamadı.

***

pandemiyi-de-ellerine-yuzlerine-bulastirdilar-823508-1.

300’DEN FAZLA SAĞLIKÇI HAYATINI KAYBETTİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 28 Aralık itibarıyla Türkiye genelinde 302 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. TTB’nin verilerine göre Covid-19 kaynaklı sağlık çalışanı ölümü en fazla İstanbul’da yaşandı. İstanbul’da 59 sağlık çalışanı yaşamını yitirirken, Ankara’da 21, İzmir’de 17, Diyarbakır’da 16, Konya’da 11, Bursa’da 10 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren doktorlar arasında en çok acil kurumlarda ve diyalizlerde görev alan pratisyenler yer alıyor. Hayatını kaybeden 300 kişi arasında 21 pratisyen, 12 aile hekimi, 9 iş yeri hekimi, 7 kadın doğum uzmanı, 7 dahiliye/iç hastalıkları uzmanı, 7 radyoloji uzmanı bulunuyor.

***

AŞILARI BİR TÜRLÜ GETİREMEDİLER

Çin’den alınan Covid-19 aşılarının sırasıyla 11 Aralık, 14 Aralık, 23 Aralık, 25 Aralık ve 28 Aralık'ta Türkiye'ye getirileceğinin açıklanmasına rağmen bir türlü getirilemedi. Aşıların getirilememesine yönelik son gerekçe ise “Pekin'deki koronavirüs önlemlerinin artırılması” oldu. ABD’li Pfizer ile Alman BioNTech firmaları tarafından geliştirilen Covid-19 aşısından da Avrupa Birliği (AB) 300 milyon, ABD 200 milyon, Japonya 120 milyon, İngiltere 40 milyon doz satın almak için sözleşme imzalarken Türkiye ise ilk etapta yalnızca 550 bin dozluk sözleşme imzaladı.

***

VIP HASTA DÖNEMİ

Filyasyon ekiplerinde çalışan sağlık emekçileri, vaka sayılarının hızla artmaya başladığı eylül ayında Ankara’da VIP hasta dönemi başladığını, bu kişilere belirlenen algoritmaya uymamasına ve semptom göstermemesine rağmen test yaptırıldığını söyledi. BirGün’e konuşan sağlıkçılar, “Sağlık Müdürlüğü bizi arayıp, ‘VIP hasta var. Öncelikle onlara gidip, onlardan sürüntü alacaksınız’ diyor. Semptomu olmayan ve algoritmaya uymayan kişilere test yaptırıyorlar” ifadelerini kullandı.

***

pandemiyi-de-ellerine-yuzlerine-bulastirdilar-823509-1.

BOŞ YATAK BULUNAMADI

1 Haziran’da başlayan ‘normalleşme süreciyle’ birlikte vaka sayıları da hızla tırmanmaya başladı. Normalleşme sürecinin başlamasından kısa bir süre sonra, temmuz ayından yoğun bakımların dolduğu, hastanelerde yer bulunamadığı, Türkiye’nin toplam hasta sayısında İtalya’yı geçtiği ve bazı hastanelerde doktorlar yoğun bakıma kimi yatıracaklarına karar vermek zorunda kaldı. Daha sonra havaların soğumasıyla birlikte salgının da etkisi artınca ülke genelinde yoğun bakımların doluluk oranı önemli bir tartışma konusu oldu.