Shakira, Elton John, Ringo Starr , Julio Iglesias, Claudia Schiffer'ın isimleri de vergi kaçakçılığı iddialarının yer aldığı Pandora Belgeleri'nde görüldü.

Pandora Belgeleri'nde ünlü isimler

Ünlü şarkıcılar Shakira, Elton John, Ringo Starr ve Julio Iglesias ile Alman süper model Claudia Schiffer’in vergi cennetlerinde sadece ismi olan ve vergi kaçırmak için kullanılan şirketler kurdukları ileri sürüldü.

Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Konsorsiyumu’nun (ICIJ) ortaya çıkardığı gizli belgelere göre, adı geçen ünlüler Virgin Adaları, panama ya da Bahama gibi bilinen vergi cennetlerinde sadece adı olan şirketler kurmuşlar.

Eski İngiltere Başbakanı Minister Tony Blair, Ürdün Kralı Abdullah, Çek Başbakanı Andrej Babis, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi eski ve yeni siyasi liderlerle ünlü iş insanlarının yanı sıra, sanat dünyasından isimlerin de adı vergi kaçırma işlerine karıştı.

Avustralya ve İngiltere’deki vergi yetkilileri, Pandora Belgeleri’ne dayanarak ileri sürülen iddialarla ilgili inceleme yapacaklarını açıkladı.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, vergi yetkililerinin “öğrenebilecekleri bir şey solup olmadığını görmek için” Pandora Belgeleri’ni inceleyeceklerini söyledi.

Avustralya Vergi Bürosu da Pandora Belgeleri’ndeki bilgileri “herhangi bir Avustralya bağlantısı olup olmadığını belirlemek” için incelediklerini bildirdi.

SHAKIRA'DAN AÇIKLAMA

Shakira’nın avukatı ICIJ’e ünlü şarkıcının Bahamalar’da kurduğu şirketi yetkililere bildirdiğini belirterek, yanlış bir şey yaptığı iddialarını reddettiğini söyledi. Schiffer’in temsilcileri de ünlü modalin yaşadığı İngiltere’de vergisini ödediğini söyledi.

Belgeleri açıklayan ICIJ de belgelerde adı geçenlerin bir suç işlediklerini iddia etmediklerini belirtiyor.

Shakira hakkında geçen Temmuz ayında 2012-2014 arasındaki gelirlerinden dolayı ödemesi gereken 14,5 milyon avro vergiyi ödemediği için dava açılmıştı. Shakira’nın avukatı soruşturmada mahkemenin şarkıcı lehine karar vereceğini ileri sürdü.

Eski İngiltere Başbakanı ve eşi Cherie’nin 2017’de Londra’daki bir evi 6,45 milyon sterline satın aldıklarında 312,000 sterlin vergiyi ödemedikleri açıklanmıştı. Blair’ler, evin sahibi olan offshore şirketini alarak vergiden kurtuldular. (AJANS BİZİM)