Katolik Kilisesi'nin lideri Papa Francis, IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık ilkbahar toplantısı öncesinde bir mektup kaleme alarak, “Salgın döneminde durumları kötüleşen en yoksul ülkelerin borç yükü azaltılmalı” çağrısında bulundu.

Papa’dan IMF ve Dünya Bankasına mektup: Yoksul ülkelerin borç yükünü azaltın

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na bir mektup yazdı.

Yazdığı mektupta IMF ve Dünya Bankası’na yoksul ülkelerin borç yükünün azaltılması çağrısı yapan Papa, Covid-19 salgını dolayısıyla maddi ve manevi çok ağır darbe alan yoksul ülkelerin hem borçlarının düşürülmesi, hem de küresel karar alma mekanizmalarında daha fazla söz sahibi olmaları çağrısında bulundu.

Küresel bir dayanışma ruhu, ‘salgın nedeniyle daha da kötüleşen en fakir ulusların borç yükünde en azından önemli bir azalma gerektiriyor’ diyen Papa Francis, finans piyasalarının kamu yararı için çalışmalarını sağlayan yasa ve düzenlemelerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

“PİYASA YASASI SEVGİ YASASINA ÜSTÜN GELMEMELİ”

IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık ilkbahar toplantısının katılımcılarına seslenen Papa, pandeminin dünyayı birbiriyle bağlantılı olan sosyo-ekonomik, ekolojik ve siyasi krizlerle karşı karşıya kaldığını da belirtti. Papa, "Dünya nüfusunun çok küçük bir azınlığının bütün servetin yarısına sahip olduğu bir ortamda eşitsiz ve sürdürülebilir olmayan ekonomik ve toplumsal hayat modeline dönülmemesi gerektiğini" belirtti.

Papa, "Adil bir şekilde finanse edilen bir aşı dayanışması" çağrısında bulunarak, “Piyasa yasasının sevgi yasasına ve insan sağlığına üstün gelmesine izin veremeyiz” dedi.