Papa Francis, serbest piyasanın savunulduğu gibi toplumsal fayda sağlamadığını, özel mülkiyetin her koşulda mutlak bir hak olmadığını söyledi.

Papa Francis: Serbest piyasa toplumsal fayda sağlamıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Papa Francis, Covid-19 pandemisiyle birlikte piyasa güçlerinin ve zenginlere vergi indirimi gibi kolaylıklar sağlayan “damlama” (trickle-down) ekonomisinin serbest piyasacıların savunduğu toplumsal faydayı sağlayamadığının ortaya çıktığını belirtti.

Reuters’in haberine göre, kardeşlik temalı genelgesinde Francis, bazılarının müsrif bir şekilde yaşadığı, diğerlerinin ise ellerinde hiç bir şeyin olmadığı her durumda özel mülkiyetin mutlak bir hak olmadığını ifade etti.

‘Tüm (erkek) kardeşler’ anlamına gelen “Fratelli Tutti” adlı genelge, geçen ay kamuoyuna duyurulduğunda, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten kapsayıcı bir dil kullanmadığı eleştirisi almıştı. Bu eleştirilere yanıt veren Vatikan, 13. Yüzyılda Asisili Aziz Francis tarafından kaleme alınan metindeki şeklinin değiştirilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Papa ise Aziz Francis’in bu ifadeyle “brothers and sisters” (erkek ve kız kardeşleri) kastettiğini açıkladı.

Yayınlanan genelgede kardeşlik, göç, zengin-fakir arasındaki uçurum, ekonomik ve toplumsal adaletsizlikler, sağlık sistemlerindeki dengesizlikler ve pek çok ülkede gelişen politik kutuplaşma gibi konulara yer veriliyor.

Papa bu genelgesiyle, zenginlerin desteklenmesi suretiyle ekonominin canlanacağı ve zenginlerin toplumun geri kalanına fayda sağlayacağı fikrine dayanan “trickle-down” (damlama) teorisine de eleştiri getirdi. “Neoliberal inanç dogması” ifadesini kullanan Papa, “Piyasa özgürlüğünün her şeyi güvence altına almaya yeteceğine bizi inandırmaya çalışanlar var” diye yazdı.

2007-2008 finansal krizinin değişim için kaçırılan bir fırsat olduğunu vurgulayan Papa Francis, bunun yerine bu krizin güçlülere daha fazla özgürlük getirdiğini, zayıf olanların ise “paranın imparatorluğunun yıkıcı etkileriyle” karşı karşıya kaldığını sözlerine ekledi.

Francis, doğal kaynaklara daha adil bir şekilde erişmek ve en güçsüzlere yardım etmek için refahın yeniden dağıtılması için daha önce yaptığı çağrıları yineledi.

Dünyada yeniden yükselişe geçen ve “Siyah Hayatlar Önemlidir” eylemleriyle kamuoyunun gündemine gelen ırkçılık hakkında ise, “Irkçılık hızla mutasyona uğrayan bir virüstür, kaybolmak yerine, gizlenir ve bekleme konumuna geçer” diye konuştu.