Paraguay’da muhalefeti 80 yıllık Colorado iktidarına karşı birleştiren ittifak seçimi kaybetti. 80 yıldır inşa edilen yoksulluk ve yolsuzluk muhalefetin öne çıkan başlıklarıydı. Ancak otoriter sağcı Pena, oyların yüzde 43,15’ini aldı.

Paraguay’da rüzgâr tersten esti
Santiago Pena. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Güney Amerika ülkesi Paraguay’da, devlet başkanlığı seçimini, iktidar partisi adayı eski Ekonomi Bakanı Santiago Pena oyların yüzde 43,15’ini alarak kazandı. Senato’da büyük çoğunluğu kazanan Santiago Pena’nın, 17 valilikten 14’ünde de başarılı olduğu bildirildi. 14 muhalefet partisini bir araya getiren merkez sol koalisyon Yeni Paraguay İçin Ulusal Diyalog’dan (Concertacion Nacional) Efrain Alegre ise seçim öncesi anketlerin aksine oyların yalnızca yüzde 27,51’ini aldı. Sağcı popülist aday Paraguayo Cubas da yüzde 21,62’lik oy oranıyla seçim yarışını üçüncülükle tamamladı.

Seçim öncesi anketlerde Partido Liberal Radikal Auténtico (PLRA) Başkanı ve Yeni Paraguay Koalisyonu Lideri Alegre önde görünürken sandıktan çıkan sonuç solun hezimeti oldu. 80 yıllık Colorado iktidarının sonunu getirmesi beklenen Tayvan krizi, yolsuzluk ve yoksulluk sandığa giderken muhalefetin öne çıkan başlıklarıydı. Tayvan’ı diplomatik olarak tanıyan 13 ülkeden biri ve tek Latin Amerika ülkesi olan Paraguay’da zaferi elde Pena, ilişkileri mevcut olduğu gibi sürdürme sözü verirken Alegre, Pekin’le kurulacak güçlü ilişkilere işaret etti. Washington-Pekin çekişmesinin yansıdığı sandıktan ABD zaferle ayrıldı. Sırtını ABD’ye dayayan muhafazakar aday Pena’nın karşısına çıkarılan 14 partinin ortak adayı yine muhafazakar Alegre, sandıktan çıkan sonuçtan sonra sessiz kaldı.

Pena ise başkent Asunsion’daki zafer konuşmasında, destekçilerine seslenerek, "Kolektif refah ve ortak mutluluğumuza ulaşmak için hepinizi fikir birliğine davet ediyorum. Farklılıklarımızı ertelemenin, bizi ulus olarak birleştiren ortak gerekçelere öncelik vermenin zamanı geldi" dedi.

Mevcut Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez ise açıklamasında, seçimlere katılan halkı tebrik ederek, "Paraguay halkını ve seçilmiş Devlet Başkanı Santiago Pena’yı tebrik ederim. Kurumlarımızı ve ülkenin demokrasisini güçlendirmek için düzenli ve şeffaf bir geçiş sağlayacağız" ifadesini kullandı.

MUHALEFET BİRLEŞTİ

Güney Amerika ülkesinde 4 milyonu aşkın seçmen, devlet başkanının yanı sıra başkan yardımcısı, 45 üyeli Senato ile 80 üyeli Temsilciler Meclisi ve 17 bölgeye vali seçmek için 30 Nisan’da oy kullandı. Otoriter sağcı iktidar karşısında birleşen muhalefet aynı masa çevresine oturdu ve Alegre’yi destekleme sözü verdi. Bu, Alegre’nin devlet başkanlığına üçüncü kez aday oluşuydu.

Seçim öncesi yapılan anketlerde Alegre Pena’dan 14-15 puan önde görünürken seçim öyle sonuçlanmadı. Hatta Pena’nın yüzde 46,5 oy ile başkanlık koltuğuna oturduğu 2018 seçimlerinde Alegre oyların yüzde 42,7’sini almış ve iktidara çok yaklaşmıştı. Latin Amerika’da esen ikinci pembe sol dalgayı da arkasına alarak bu seçimden zaferle ayrılması 80 yıllık iktidara son vermesi beklenen Alegre, oyların yalnızca yüzde 27,51’ini aldı.

YOLSUZLUK AYYUKA ÇIKTI

Kampanya sırasında Alegre, özellikle Colorado Partisi’ndeki yolsuzluğu hedef aldı. Yakın zamanda Colorado Partisi’nin üst düzey üyelerinden ikisi rüşvet ve Lübnan Hizbullahı üzerinden ‘teröre destek’ suçlamasıyla ABD yaptırımlarına maruz kaldı. Bunlar arasında Pena’nın siyasi akıl hocası eski Devlet Başkanı Horacio Cartes de var. Cartes Colorado’nun finans şefi olduğundan, ABD yaptırımlarına uğraması, partinin kasasını da boş bıraktı. Paraguay, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algıları Endeksi’nde 180 ülke arasında 137. sırada yer alıyor.

YOKSULLUK VURDU

Seçime damga vuran diğer sorunların başını yoksulluk, sosyal eşitsizlik ve tırmanan suç sorunu geliyor. Paraguay Merkez Bankası’na göre GSYİH’nin 2023’te yüzde 4.8 büyümesi bekleniyor ki, bu, Latin Amerika’daki en yüksek oranlardan biri.

Ancak yoksulluk, nüfusun yaklaşık dörtte birini vururken, Alegre, "Ülke ayrıcalıklı insanlarla dolu. İnsanlar ayda 100 milyon guarani (yaklaşık 14 bin ABD doları) kazanırken diğerleri açlıktan ölüyor" dedi.