Türkiye’nin Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle imzaladığı anlaşma sonrası bölgede tansiyon yükselten çıkışlar yaşanıyor. Fransa, Türk gemilerinin Suriyeli paralı askerleri Libya’ya taşıdığını öne sürerken Türkiye’den bu iddiaya yalanlama geldi. Yunanistan ise Girit adası açıklarına ek donanma gönderdi

‘Paralı asker’ gerilimi

Dış Haberler Servisi

Türkiye'nin Libya'da General Hafter'e karşı silahlı mücadele yürüten Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı anlaşmasının yankıları sürüyor. Türkiye'yi Libya Konferansı'nda verdiği sözleri tutmamakla eleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Türk gemilerinin, Suriyeli paralı askerler eşliğinde Libya'ya girdiklerini gördük" sözleri tansiyonu yükseltti.

Önceki gün Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmesi sonrası açıklama yapan Macron, Türk gemilerine dönük iddiasının Berlin'de imzalanan anlaşmanın "açık ve ağır şekilde ihlali" olduğunu söyledi. Macron, "Bu verilen sözü tutmamaktır, bu Libya'nın egemenliğine bir saldırıdır, bu tüm Avrupalıların ve Sahel Bölgesi'nde yaşayanların güvenliklerine bir saldırıdır" dedi.

'FRANSA, HAFTER'E DESTEK VERİYOR'

Türkiye de Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy aracılığıyla Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un suçlamalarına yanıt verdi. Yazılı açıklamasında Macron'un Türkiye'ye yönelik "gerçek dışı iddialarla gündem yaratmaya çalıştığını" belirten Aksoy, Libya'da krizin başladığı 2011 yılından bu yana yaşanan sıkıntılarda esas sorumluluğun Fransa’da olduğunu savundu. Aksoy, "Bu ülkenin Libya’daki doğal kaynaklar üzerinde söz sahibi olmak için Hafter’e koşulsuz destek verdiği bir sır değildir" dedi.
Bakanlık sözcüsü, "Libya'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik en en ciddi tehdidin, aralarında Fransa'nın da olduğu ülkelerin Libya'daki meşru hükümete yönelik saldırılarını sürdüren Hafter'e verdikleri askeri destek olduğunu" ifade etti. Aksoy ayrıca "Fransa Cumhurbaşkanı’nın Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden teröristleri de pek çok kez Saray’da ağırladığı gayet iyi bilinmektedir" ifadelerini kullandı.

19 Ocak'ta Berlin'de düzenlenen Libya konferansında 16 katılımcı ülke ve uluslararası organizasyon Libya'daki savaş dışarıdan müdahale edilmemesi yönünde anlaşma sağlamıştı. Bu kapsamda Libya'ya silah ve paralı asker gönderiminin durudurulması ve bir barış sürecinin önünün açılması konusunda uzlaşılmıştı.

YUNANİSTAN'DAN HAMLE

Öte yandan Yunanistan, Türkiye’nin söz konusu anlaşma gereği deniz sınırına yakın Girit adasının karasularını ihlal etmesi ve Türk donanması eşliğinde sondaj çalışmaları yapma olasılığına karşı Yunan donanmasının bir bölümünü, Atina yakınlarındaki Salamis deniz üssünden Girit adasının açıklarına göndermeye karar verdi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin duyurduğu mutabakat sonrası Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Güney Kıbrıs’la görüşmeler gerçekleştirdikten sonra Halife Hafter’i de Bingazi’de ziyaret etmiş, “General Hafter dahil, ziyaret ettiği tüm ülkelerin mutabakatın tam anlamıyla geçersiz olduğu görüşünde olduklarını” açıklamıştı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fransa'nın Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı Yunanistan'ı desteklemek için savaş gemileri gönderme teklifini de "memnuniyetle karşıladığını" açıklamıştı