KHB Yasası uygulaması dün resmen başladı. Yasa ile hastanelere 10 bin 300 yönetici atandı. Atamalara tepki gösteren SES; CEO’ların tamamına yakını AKP yandaşı dedi...

BURCU CANSU ANKARA

Sağlıkta Dönüşüm politikaları kapsamında sağlıkta Kamu Hastane Birlikleri (KHB) dönemi resmen başladı. 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Kamu Hastane Birliği’ne geçiş için verilen bir yıllık süre dün sona erdi. 2 Kasım itibari ile Kamu Hastane Birlikleri’nde (KHB) görev yapmak üzere AKP yandaşı oldukları iddia edilen 10.300 sözleşmeli yönetici atandı.
Yasa devletin sağlık hizmeti sunumundan tümüyle çekilmesi, sağlık emekçilerinin güvencesizleşmesi, hastanelerin şirket CEO’ları tarafından yönetilmesi ve halk için de parası kadar sağlık hizmeti anlamına geliyor.

AKP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI CEO OLDU
Konuya ilişkin Gazetemiz BirGün’e konuşan SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, Kamu Hastane Birliklerine atanan 10.300 sözleşmeli yöneticinin tamamına yakının yandaş sendika olan Sağlık Sen üyesi olduğunu söylerken, “Sözleşmeli yönetici olan genel sekreterler yani CEO’ların tamamına yakını AKP’den milletvekili adayı olduğunu görüyoruz” vurgusu yaptı.

KHB ile hastanelerin birlikler halinde birleştiğini dile getiren Erdolu, bir yandan da AKP Hükümeti’nin sağlıkta kadrolaşmalarda had safhaya çıkacağını belirtti.

1 YIL GEÇİCİ GÖREVLENDİRME
Fiilen KHB’ne geçiş olmadığını söyleyen Erdolu, KHB’ne geçiş için önce yönelgeler, genelgeler yayınlanacak, zaman içinde de KHB’ne geçiş yapılacak ifadelerini kullandı. Erdolu, bu siteme geçişin çalışanlar açısından sakıncalarını şu şekilde sıraladı: “Birliğe dahil olan hastaneler verimlilik eşittir karlılık esasına dayalı hastaneler arasında kadrolu personel kaydırma ile 1 yıla yakın geçici görevlendirme olacak. CEO’ların sözleşmelerinin feshedilmemesi için birlik dahilinde çalışan personele performansını yükseltmesi için mobing uygulanacak.”

PARASI OLMAYANA HASTANE YOK!
Yapılan atamalarla KHB’ne giren 10.300 sözleşmeli personelin sağlık hizmetinde yurttaş için ‘Parası olmayanın öleceği’ bir sistemi dayattığının altını çizen Erdolu, “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile gelen KHB’de A, B, C, D, E diye ayrılan sistem uygulanacak. Bu uygulama ile A Birliğine giden bir hasta yüzde 100’e yakın, B Birliğinde bir hastaneye giden hasta yüzde 70, C Birliğinde yüzde 50, D birliğinde yüzde 30 ilave ücret ödeyecek. Bu da demek oluyor ki artık paran kadar sağlık döneminden, parana göre sağlık dönemine geçiş yaşanıyor” şeklinde konuştu.