SOL Parti dün Ankara ve İstanbul başta olmak üzere çok sayıda kentte sokağa çıkarak eğitim kürsüsü kurdu, “Gericileşmeye izin vermeyeceğiz” denildi. Veliler ise laik, parasız ve bilimsel eğitim istedi.

Parası olana değil herkese eğitim
Ankara. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

SOL Parti, dün AKP’nin eğitim politikalarına karşı öğrenci, veli ve öğretmenlerle birlikte pek çok kentte sokağa çıktı. Ankara, İzmir ve İstanbul olmak üzere pek çok kentte eğitim kürsüsü kuran SOL Parti laik, bilimsel ve parasız eğitim talep etti.

Ankara’da SOL Partililer, ihtiyaç duyan ailelere eğitim yılı başlamadan okul masrafları için nakit desteği verilmesini isterken bir veli ise “Devlet herkese eşit olarak imkan sunmalı. Şimdiye kadar Diyanet’e akıtılan paraların en az yarısı okullara ve sağlığa harcanmış olsaydı çok daha sağlıklı bir toplum çok daha bilimsel bir yapısı olan toplum olacaktık fakat şimdiye kadar bu olmadı” dedi.

SOL Parti Ankara İl Başkanı Mert Ünal, eğitim sisteminde yaratılan tahribata dikkat çekerken ülkede dincileşmeye, gericileşmeye, Ortaçağ karanlığına geçit vermeyeceklerini söyledi.

Yarın okulların açılacağını hatırlatan Ünal, şunları söyledi: “Eğitim alanında yaratılan bu tahribatın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Sokaklarda, meydanlarda olacağız. Tüm toplumu da bizimle bu mücadeleyi büyütmeye, AKP’yi bu ülkeden yollamaya çağırıyoruz.”

Hem bir veli hem de emekli öğretmen olan bir kişi ise söz alarak şu ifadeleri kullandı: “Çocuklarımızı bir sürü servet karşısında okutuyoruz, ülkeye iyi insan olarak yetiştiriyoruz fakat çocuklarımız sonuçta aldığı eğitimle ilgili işte çalışamıyor. Bir emekli öğretmen olarak konuşacak olursam, 34 sene çalıştım okullar tamamen kendi kaderlerine teslim edilmiş vaziyette. Parasal olarak destek görmüyor okul, öğretmen, velinin yaptığı yardımla kendisini idare ediyor. Eğitim ve sağlık parasız oluncaya kadar mücadele edeceğiz.”

EĞİTİMİN İÇİ BOŞALTILDI

Devlet okulunda okuyan bir oğlu olduğunu söyleyen veli, “Devlet okullarındaki eğitimin içi boşaltılarak çocukları özel okullara göndermeye velileri mahkûm eden bir vurgunla başlayan bu siyaset zamlarla devam ediyor. Veliler olarak yapmak istediklerini biliyoruz, çocuklarımızı dört duvara hapsedip çocuklarımızın sosyal hiçbir alana çıkamamasını sağlamaya çalışıyorlar” dedi.

HAKKIMIZI İSTİYORUZ

8'inci sınıfa giden bir oğlu olduğunu söyleyen veli de şöyle aktardı: “Çocuklarımın birini okuttum, mezun oldu, hasbelkader bir iş bulabildi ama ikincisinde o kadar umutsuzum ki. Yaşadığımız bu kadar olumsuzlukların sonucundan çocuklarımıza bir umut verememenin üzüntüsü, kırgınlığı var. Verdiğimiz vergilerin emeklerimizin sonucunu görmek istiyoruz. Bilimsel bir eğitim almalarını, toplumuna faydalı insanlar olarak yetiştirmek istiyoruz çocuklarımızı. Hakkımız olanı istiyoruz, artık yeter. Şimdiye kadar Diyanet’e akıtılan paraların en az yarısı okullara ve sağlığa harcanmış olsaydı çok daha sağlıklı bir toplum çok daha bilimsel bir yapısı olan toplum olacaktık fakat şimdiye kadar bu olmadı.”