Üniversite sınavında barajı dahi geçemeyen adaylar yurtdışında para harcayarak tıp ve diş hekimliği bile okuyabiliyor. Öğrencileri yurtdışına gönderen bir şirketin yetkilisi bu üniversitelerin denkliği olduğunu söyledi.

Parayı verenlere sınavsız hekimlik

Mustafa KÖMÜŞ

Ukrayna’daki işgalin ardından ülkeye dönen Türkiyeli öğrencilerin ardından yurtdışında sınavsız üniversite meselesi tekrar tartışmaya açıldı. Barajı dahi geçemeyen kişilerin başta Ukrayna ve Azerbaycan olmak üzere birçok ülkede bu şekilde üniversite okuyabilmesi eşitsizlik yaratıyor. Savaş nedeniyle şu anda Ukrayna’daki üniversitelerde böyle bir durum mümkün değil ama Çekya, Polonya gibi ülkelerde bu durum hâlâ geçerli. Daha önce bu durum çeşitli istismarlara yol açmış, YÖK bu konudaki usulsüzlüklerin tespitin ardından geçişleri iptal etmişti.

Türkiye’deki öğrencileri yurtdışına gönderen bir şirketin sitesinde yer alan bilgiler oldukça çarpıcı. Şirketin sitesinde Macaristan’la ilgili şu bilgiler veriliyor: “Macaristan, Türk öğrenciler için Avrupa’daki en iyi seçeneklerden biridir. Macaristan’da üniversite eğitimi almak oldukça kolay. Üniversite sınavına gerek kalmadan, Macaristan’ın en prestijli üniversitelerinde Tıp, Eczacılık, Mühendislik, İşletme ve daha birçok alanda lisans ve master eğitimi almak mümkün. Üstelik eğitim dili İngilizce.” Şirketin sitesinde okunabilecek üniversitelerin listesi ise şöyle: “Debrecen Üniversitesi, Budapeşte Teknoloji Üniversitesi, Dunauvaros Üniversitesi ve Peç Üniversitesi.”

20 ÜNİVERSİTE

Sitede Polonya’yla ilgili ise şu bilgiler veriliyor: “Polonyada üniversite okumak isteyen adayların lise mezunu olmaları yeterlidir. Öğrencilerin Türkiye’de üniversite sınavında başarılı olmaları ya da bir üniversiteye yerleştirilmiş olma şartı aranmamaktadır. Polonya üniversiteleri, başvuruda bulunan adayların lisede almış oldukları dersler, başarı durumları, yeterlilikleri ve tercihleri doğrultusunda kabul vermektedir.”

parayi-verenlere-sinavsiz-hekimlik-1008579-1.

Sitede Macaristan’dan farklı olarak Polonya’dan 20’ye yakın üniversiteye yer veriliyor. Listedeki üniversitelerden olan Poznan Üniversitesi’nde tıp ve diş hekimliği fakülteleri bulunuyor. Tıp okumak isteyenlerin 60 bin 500, diş hekimliği okumak isteyenlerin 64 bin 700 Polonya Zlotisi ödemeleri gerekiyor.

Çekya için verilen bilgiler ise şöyle: “Çekya üniversiteleri, yüksek eğitim kalitesi, istisnai akademik fırsatları ve endüstri temelli eğitim yapısıyla tanınmaktadır. Ülke, akademik hayat ve bilimsel araştırma konularında haklı bir şöhrete sahiptir. Çekya’da bulunan birçok üniversite, Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk bin içinde yer almaktadır.”

ŞİRKET ORTADA BIRAKTI

Öğrencileri yurtdışına gönderen şirkete ulaştığımızda da benzer bilgiler verildi. Şirket yetkilisi bize her bölümün farklı ücretleri olduğunu ve bu konularda yardımcı olunacağını iletti. Yetkilinin verdiği en ilginç bilgi ise sınavsız girilen bu üniversitelerin tamamının denkliği olduğunu söylemesiydi. Daha önce danışmanlık şirketi aracılığıyla Bulgaristan’a ve Ukrayna’ya eğitime giden bir öğrenci şunları anlattı: “Türkiye’de birçok danışmanlık şirketi var. Hiçbir şirkete başvurmadan da gidenler var. Danışmanlık şirketleri işi kolaylaştırıyor ama maliyetli oluyor. Tekrar gidecek olsam şirket tercih etmem. Önce Türkiye’den bir şirketle Bulgaristan’a gittim. Orada Bulgaristan Kliment Ohridski’de eğitime başladım. Danışmanlar var. Danışmanın bir tanesiyle anlaştım. Hazırlık okudum. Hazırlığı bitirdim okulun sınavına girdim. Okulun sınavında İngilizce tıp kazandım. Oradaki danışmanım beni İngilizce tıbba kaydedeceğini söyleyip Bulgarcaya kaydetti. Sonradan geçiş yaptıracağım dedi ama yapmadı. İlk dönemi bitirince okulu dondurup 6 ay çalıştım. Sonra Ukrayna’ya geçiş yaptım. Ukrayna’da Karazin Kharkiv Üniversitesi’ne yazıldım. Tekrar sınava girip kazandım. 1 ve 2’yi orada okudum. Azeri bir şirketle gittim oraya 9 bin dolar ödeme yaptım. İlk yılı okuduktan sonra bizimle ilgilenmediler. Kayıt yapıp bıraktılar. Kalacak yeri bile kendim buldum. 2. Sınıf bittikten sonra 3 bin 600 dolar olduğunu öğrendim şirketten ayrılıp işlemlere kendim devam ettim. Son iki sınıfı da orada okudum ama eğitim beni memnun etmedi. Hocaların da dil sorunu var. Orada sınava girip okulu kazananalar ve torpille girenler de var. Geçiş yapmaya karar verdim. 2’yi bitirince transkript almaya çalıştım ama okul vermedi. Transkripti almak için 500 dolar maliyet istendi. Usulsüzlük yok ama çok pahalılar. Transkripti aldım sonra Türkiye’de birçok üniversiteye başvuru yaptım. Arayıp sınava çağıranlar oldu. Normal tıp sınavı ve İngilizce dil sınavlarına girdim. Bu sınavlar sonucunda da hem kendi ortalamanız tutacak okulu hem üniversitenin ilk 500 olması zorunlu ve dil ve diğer sınavları geçmek zorunlu. Okan ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde şartları sağladım. İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni tercih ettim. 3.sınıfta kayıt yaptım şu an 4’ü okuyorum.”