Saray, barolarda olduğu gibi TTB ve TMMOB’yi da bölmek için harekete geçti. Yeni düzenleme ile alternatif odaların kurulmasının önünün açılacağı bildirildi.

Parçala-yönet adımı
Fotoğraf: TMMOB

Hüseyin ŞİMŞEK

İktidar, barolardan sonra bu kez de Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) için çalışma yapıyor. Yüz binlerce üyesi bulunan ve ilgili mesleklerde faaliyet gösterenlerin üye olmasının zorunlu tutulduğu odaların iktidar yanlısı olmayan kimliğinden rahatsızlık duyan AKP kurmayları, alternatif odaların kurulmasının önünü açmaya hazırlanıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TTB ve TMMOB’ye yönelik atılacak adımları açıkladı. Bir süredir hedefte yer alan meslek odaları hakkında konuşan Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi, TTB ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile ilgili çalışmanın da sonuna geldiğimizi ifade etmek isterim. Yakında bu çalışmayı kamuoyumuzla paylaşacağız" dedi. Özellikle TTB’den duyduğu rahatsızlığı dile getiren Bozdağ, “Türk Tabipleri Birliği’nin tabiplerin hakkını savunduğuna şahit değilim. Sadece iktidarın zarar göreceği bir şey varsa orada iktidar zarar görsün diye, tabiplerin menfaati olsun diye değil. Bugüne kadar Tabipler Birliği’nin, Türkiye'deki tabiplerimizin mesleki menfaatleri, meslekleri ve diğer alandaki işlerinin daha iyi olması için sundukları tek bir tedbir, tek bir öneri yoktur” diye konuştu.

İKİ BAŞLIKTAN GİDİLİYOR

Kulislerde, AKP’nin TTB ve TMMOB için tıpkı barolarda olduğu gibi “bölme” planı yaptığı kaydedildi. Edinilen bilgiye göre, teklifte ilk olarak MHP’nin de talebi olan “Türk” isminin bu odalar tarafından kullanılmasını engellemeye yönelik hüküm yer alacak. Teklifle ayrıca daha sonra belirlenecek üye sayısına ulaşmaları durumunda alternatif odaların kurulmasına da olanak sağlanacak. Meslek odalarının tepkisinden çekinen iktidarın, teklifi hayata geçirmek için en uygun zaman olarak yılbaşından sonrasını belirlediği ancak yeni yıldan önce gündeme getirip kamuoyuna tartıştırmayı planladığı da ifade edildi.