Fatih Belediyesi, sur içine planladığı ‘park projesi’ için tapulu mülk sahiplerine evlerini 3 gün içinde boşaltmalarını isteyen tebligatlar yollamaya başladı. Karşılığında ise ne daire ne de bedel önerdi

Park projesi mülksüz bırakacak

OLGU KUNDAKÇI

Fatih Belediyesi’nin Mevlanakapı ile Topkapı surları arasına yapacağı ‘park projesi’ için sur içindeki evlerin istimlak edilmesi planlanıyor. Proje uygulamaya konulursa tarihi Surlardan 50 ile 120 metre içeriye uzanan yerleşim alanları yıkılarak parka dönüştürülecek. Mevlanakapı’da 50-60 yıldır ikamet eden mülk sahipleri ise kendilerine gönderilmeye başlanan tebligatlar nedeniyle şaşkın. Fatih Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nden gelen tebligatta tapusu olan mülk sahibinden evini 3 gün içinde boşaltması istendi. Tebligatta, “3 gün içinde ilçemiz sınırları dâhilinde Mevlanakapı bölgesini kapsayan sur diplerinde yenileme alanı dışında kalan yerlerin kamulaştırma işlemleri yapılacağından verilen süre içerisinde ikametinizi nüfus ve eşyadan tahliye etmeniz, aksi halde tarafımızca tahliye edileceği hususu tebliğ olunur” denildi.

‘KAMULAŞTIRIP UCUZA ALACAKLAR’
Belediye tarafından kendisine gönderilen tebligata itiraz eden Veysel Onar, tapulu evi ve bin 500 metrekarelik arsasını tahliye etmesi istenirken, karşılığında kendisine hiçbir şey önerilmediğini söylüyor: “80 yıllık tapulu yerimizi 3 günde boşaltmamızı istediler. Karşılığında bize bir şey önermiyorlar. Belediyeye gidiyoruz, onlar da habersiz. Daire mi veriyorsunuz, para mı veriyorsunuz diye sorduğumuzda, şu an verecek bir şeyimiz yok dediler. O zaman neden bu kâğıtları gönderiyorsun?”

Fatih Belediyesi’nden gelen yetkililer bazı mahalle sakinlerini istimlak konusunu görüşmek için belediyeye çağırdı. Mahalle sakinlerinden Hasan Marşoğlu, “Belediye mahallede tapulu yerleri kamulaştırarak ucuza almak istiyor. Sizinle orta yolu bulacağız diyorlar; ancak biz mülkümüzü vermiyoruz” dedi.

 



YEDİKULE’DEN AYVANSARAY’A...
Mevlanakapı’da suriçi bölgesi 2005’te onaylanan Tarihi Yarımada koruma amaçlı imar planlarında ‘yeşil alan’ olarak planlandı, şu anki imar planında da yeşil alan olarak gözüküyor. Mevlankapı ile Topkapı arasına yapılması planlanan park projesi, Yedikule’den Ayvansaray’a kadar tarihi yarımadada sur içinin park ve rekreasyon alanına dönüştürülmesi hedefinin bir parçası olarak uygulanacak. Projede tasarlanan park alanında bisiklet yolu, çocuk oyun alanları, otoparklar, gölet, basketbol sahası gibi yapılaşma içeren alanlar da yaratılacak.

Daha önce suriçinde yer alan Yedikule Bostanları da park olacağı gerekçesiyle yıkılmış, ancak bostanların imara açıldığı ortaya çıkmıştı. İmar planında yeşil alanda kaldığı gerekçesiyle kamulaştırılması planlanan Mevlankapı’nın Yedikule Bostanları gibi  sonradan konut projeleriyle imara açılmasından endişe duyduklarını belirten Fatih Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Soner Özimer, “Fatih’te park alanları imara açılırken, yurttaşların tapulu mülkleri ise kamulaştırılıp park yapılıyor. Mahalle sakinleri ikna odalarında belediye ile anlaşmaya zorlanarak korkutuluyor. Ayvansaray’dan Yedikule’ye kadar sur diplerinde uygulanmaya başlanan proje bir soylulaştırma projesi” dedi.

Fatih Belediyesi yetkilileri ise BirGün’ün sorularına, “Biz sur diplerindeki yenileme alanları dahilinde bölgeyi kültür ve turizm güzergâhı yapmak istiyoruz. Yenileme alanları dışında kalan alanlarda ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Fatih Belediyesi Emlak İstimlak Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü istimlak çalışmaları ile sur diplerinin açılarak park projelerinin öngördüğü şekilde düzenleme yapılacak” dedi.