Adalet Bakanlığı’nın, bazı şikayetleri dikkate alarak Ergenekon iddianamesini hazırlayan savcılar hakkında inceleme başlatması tepkiyle karşılandı. Konuyu BirGün’e değerlendiren....

Adalet Bakanlığı’nın, bazı şikayetleri dikkate alarak Ergenekon iddianamesini hazırlayan savcılar hakkında inceleme başlatması tepkiyle karşılandı. Konuyu BirGün’e değerlendiren DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AKP’nin Şemdinli davasıyla ilgili sicilinin temiz olmadığını belirtti.

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen, söz konusu incelemenin Şemdinli davasına yönelik müdahaleyi hatırlattığını ifade ederek, “Şemdinli’ye ‘iyi çocuklar’ müdahalesi yapılmıştı. Geçtiğimiz günlerde de TSK adına Şener ve Eruygur ziyaret edilerek bir mesaj verilmişti. Ergenekon davasında -eğer bir politik hesaplaşmanın parçası olarak gündeme gelmediyse- sonuna kadar gidilmelidir” dedi.

 

‘SAVCI HER ZAMAN BASKI GÖRDÜ’

EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de Ergenekon davası üzerinde her zaman baskı olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Dava kapsamında mağdur olmuş insanlar savcılar hakkında soruşturma talep edebilir. Ancak şu anki durum akıllara Şemdinli davasını getirmektedir. Son dönemde TSK adına cezaevi ziyaretinde bulunulması, Ergenekon iddianamesinin ciddiye alınmaması, askerlerin kendi içinde soruşturma başlatmaması konunun üzerinin örtülmeye çalışıldığını gösteriyor.”

 

‘HSYK’NİN KİMİ TUTTUĞU BELLİ’

DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan da, “Daha önceki deneylerle kimin tarafında olduğu açıkça görülen ‘Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na gelen 9 soruşturma başvurusu inceleme başlatılması için gerekçe gösterilmektedir. Bu başvuruların Ergenekon operasyonunu durdurmak isteyenlerce tertiplendiği bilinmektedir. Hapisteki iki darbeci komutanın TSK tarafından ziyaret edilmesinin ardından yargı ve Ergenekon üzerinde kurulan baskı şimdi daha da artmıştır” dedi. Tarkan, “Savcı Öz, Şemdinli soruşturmasını yürüten Savcı Ferhat Sarıkaya gibi meslekten ihraç edilebilir” diye konuştu. 

 

BU FİLMİ İZLEMİŞTİK

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi sözcüsü Volkan Akyıldırım da, başlatılan incelemenin Ergenekon’un üstünü örtmek yönünde bir girişim olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Önce TSK darbeci komutanlara destek verdi ve ardından Öz hakkında inceleme başlatıldı. Ergenekon Savcısı üzerinde baskı ve tehditler giderek ağırlaşıyor. 20 Ekim’deki ilk duruşma öncesinde davanın sonlandırılması ve cinayet şebekesinin serbest bırakılması için ellerinden geleni yapıyorlar.”

 

‘DURUM MANİDARDIR’

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hüsnü Öndül ise Türkiye’nin karışık bir süreçten geçtiğini ifade ederek “Yargı üzerinde baskı oluşturulmamalı, bu konuda tereddütlerimiz var. Cezaevine TSK adına ziyarette bulunulması nasıl manidarsa Öz’e soruşturma açılması da aynı şekilde manidardır.”

ÖZLEM ZORCAN ANKARA