Partilerin değil, ilkelerin birliğini sağlayalım

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 4’üncü Büyük Kongresi sonrası gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin ‘Demokrasi İttifakı’ çağrısını Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi. “Öncelikle demokrasi ittifakı meselesini açmaya ihtiyaç var” diyen Günay, “Bizim demokrasi ittifakından kastımız, siyasal partilerin yan yana durduğu, biz ittifakız dediği bir ittifak değil. Demokrasi ittifakı bloklaşmış siyasetin dışında kalan yapıların, halkların, inançların, grupların bir araya gelerek, ilkeler etrafında oluşturduğu ittifak biçimidir. Bizim için demokrasi ittifakı stratejik ittifakıdır” ifadelerini kullandı.

‘Demokrasi İttifakının’ ilkelerle bir araya gelen bir ittifak biçimi olduğunu belirten Günay, “Demokrasi ittifakı derken, bu bloğu daha da güçlendirmekten söz ediyoruz. Otoriter, faşist blok dışında biz kadınların, gençlerin, toplumsal yapıların içerisinde olduğu bir ittifak halini tanımlıyoruz. Yoksa siyasal partilerle bir araya geldik, bir ittifak oluşturduk halini kastetmiyoruz” şeklinde konuştu.

AKP’den koparak Gelecek Partisi’ni kuran Ahmet Davutoğlu ile geçen hafta DEVA Partisi’ni kuran Ali Babacan’a ilişkin de konuşan Günay, “Her iki partide AKP’den farklı bir yerden siyaset yaptıklarını ifade ettiler. Sözlerini buradan kuruyorlar. Ama bir gerçeklik var her iki partide bir dönem AKP içerisinde aktif siyaset yürüten, AKP’nin politikalarını yürütücü durumundaydılar. Dolayısıyla Türkiye’deki mevcut siyasal duruma dair yükümlülükleri olan partilerdir” ifadelerini kullandı. Bu partilerin kedi siyasal geçmişleriyle yüzleşmesi gerektiğinin altını çizen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önce geçmişleriyle yüzleşmeli, bu konudaki tavırlarını belirlemeli.