Tayvan gerilimi tırmanıyor. ABD Savunma Bakanı Austin’in ‘‘Hint-Pasifik’te tehditler artıyor’’ sözleri Pekin’i öfkelendirdi. Çin Savunma Bakanı Wei, ABD’yi Pasifik’te cepheleşme yaratmakla suçladı, ‘‘Savaşmaktan kaçınmayız’’ dedi.

Pasifik ısınıyor

Dış Haberler

ABD ile Çin arasındaki Tayvan krizi büyüyor. Singapur'da düzenlenen Shangri-La Diyalogu Forumu'nda ilk kez yüz yüze gelen ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe birbirlerine tehditler savurmaya devam ediyor. Tayvan'a yüz milyonlarca dolarlık silah satan, askeri eğitim veren ve Çin'e karşı savunmayı vaat eden ABD bölgede güvenlik tehlikesi olduğunu öne sürerek gerginliği körüklüyor. Austin, önceki gün yaptığı konuşmasında Çin'in Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrara yönelik tehditlerinin arttığını söyleyerek gerilimin fitilini ateşledi. Forumun dün düzenlenen oturumunda 'Bölgesel Güvenlik Vizyonu' başlıklı konuşma yapan Çin Savunma Bakanı Wei, ABD'nin Hint-Pasifik stratejisini sert sözlerle eleştirdi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in ilk oturumda yaptığı konuşmada, Çin'e dair dile getirdiği eleştirileri 'karalayıcı suçlamalar ve tehditler' olarak niteleyen Wei, "ABD’nin Hint-Pasifik stratejisi, bize göre, 'özgür ve açık Hint-Pasifik' adı altında özel bir küçük grup oluşturma, belirli bir ülkeyi hedef almak üzere bölge ülkelerinin iradesini gasbetme girişimidir" dedi.

Wei, hiçbir ülkenin kendi iradesini diğerlerine dayatmaması ve çok taraflılık görüntüsü altında onları tehdit etmemesi gerektiğini belirterek, "Dışlayıcı blok oluşumlarına, cepheleşmeye, çevreleme siyasetlerine, ekonomik ilişkileri koparmaya ve tedarik zincirlerinin zedelenmesine hayır demeliyiz. Bölgelerin etrafını duvarlarla çevirmek ve paralel sistemler kurmak dünyayı bölmekten ve tüm ülkelerin ortak çıkarlarına zarar vermekten başka işe yaramayacaktır" diye konuştu.

SAVAŞTAN KAÇINMAYIZ

Konuşmasında Tayvan sorununa da değinen Wei, Tayvan’ın Çin'in parçası ve iç işi olduğunu ve buraya yabancı müdahalesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı. Wei, "Şunu açıkça belirteyim; eğer ki birileri Tayvan’ı Çin’den koparmaya çalışırsa savaşmaktan kaçınmayacağız. Her ne pahasına olursa olsun sonuna kadar savaşacağız. Bu, Çin'in tek seçimidir" ifadelerini kullandı.

Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe yaptığı açıklamalarda, Çin'in nükleer silah geliştirmede etkileyici bir ilerleme kaydettiğini, ancak bunları yalnızca kendini savunma için kullanacağını ve asla ilk kullanan olmayacaklarını söyledi.

JAPONYA ÇİN’İ UYARDI

Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi yaptığı açıklamada, Çin Savunma Bakanı Fenghe ile bir araya gelerek, Çin ve Japonya arasında diyalog ve bilgi alışverişini teşvik etmek için anlaştıklarını söyledi. Kishi, Wei'ye, Çin'in Güney ve Doğu Çin Denizi'ndeki statükoyu değiştirme girişimlerine karşı uyarıda bulunarak, Tayvan Boğazı'nın barış ve güvenliğinin sadece Japonya için değil, uluslararası toplum için de önemli olduğunu söyledi.