Ermenistan’da ordu ile Paşinyan arasında yaşanan krizde sular durulmuyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Artak Davtyan’ı sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklamayla Onik Gasparyan'ın yerine Genelkurmay Başkanı olarak atadığını duyurdu.

Paşinyan, Genelkurmay Başkanlığına Artak Davtyan’ı atadı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan ile Ordu arasında restleşmeler devam ediyor.

Başbakan Paşinyan, kendisine darbe yaptığını söylediği Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan yerine Artak Davtyan’ı atadığını duyurdu.

Atamayı sosyal medyadan yaptığı açıklamayla duyuran Paşinyan, Gasparyan’ın görevden alınmasının ardından yaşanan olayların kronolojisini de içeren açıklamasında, "Artak Davtyan, kanun gereği Ermenistan Genelkurmay Başkanı olarak atanmış sayılmaktadır" sözlerini kullandı.

Adalet Bakanlığı Başkanı Rüstam Badasyan da meclisteki gazetecilere verdiği demeçte, “Burada olay yok. Onik Gasparyan görevden alındı, Artak Davtyan ilgili göreve atandı” dedi.

Badasyan, yürütme organı istese bile mahkemenin görevi Onik Gasparyan'a iade edemeyeceğini belirterek,"Mahkemenin eyleminin belirli süreç üzerinde hiçbir etkisi yoktur” ifadelerini kullandı.

Paşinyan, açıklamalarından kısa bir süre sonra yeni bir açıklama yaparak, “Davtyan, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenmiştir” diye konuştu.

Artak Davtyan, 2018-2020’de Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütmüştü.

NE OLMUŞTU?

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'la süren 6 haftalık savaşın ardından Ermenistan'da eleştirilerin odağında yer almıştı.

Paşinyan, istifa çağrılarıyla karşılaşmış ancak görevini bırakmayı reddetmişti. Eski Başbakan ve eski Savunma Bakanı Vazgen Manukyan da geçen aralık ayında Erivan’da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusuna ve polise çağrıda bulunmuş, güvenlik güçlerine seslenerek "Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın" ifadelerini kullanmıştı.

Ermenistan’da son olarak Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanların Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımlamış, Başbakan Paşinyan ise bildirinin ardından Genelkurmay Başkanı'nı görevden alarak, “Bu bir darbedir” ifadelerini kullanmıştı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkedeki mevcut siyasi durumdan çıkış için en iyi yolun erken seçim olduğunu belirtmiş ve "Ermenistan'da erken parlamento seçimine 20 Haziran'da gidilecek" demişti.