MKE’ye ait fabrikadaki patlamaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu ortaya çıktı. Raporda, ölen işçiler ‘asli kusurlu’ sayılırken, 3 yönetici ‘tali kusurlu’ görüldü.

Patlamada kusurlu olan ölen işçilermiş
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisi’ne (MKE) ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda geçen cumartesi yaşanan patlamada 5 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından bilirkişi raporu hazırlandı. Halk TV’nin haberine göre; Kimya Mühendisi Süleyman Polat, Makine Mühendisi Abdülsamet Özet ile Elektrik Mühendisi Kemalettin Güvenç’ten oluşan heyetin hazırladığı raporda, patlamada yaşamını yitiren Mehmet Kutlu ile İbrahim Özdemir ‘asli kusurlu’ olarak görüldü. Raporda, fabrika yetkilileri ise ‘tali kusurlu’ sayıldı.

SU VANASINI BULAMADILAR

Raporda yer alan bilgilere göre, patlamanın olduğu gün Mehmet Kutlu ve beraberindeki 4 işçi, kazanlardaki bakım için cumartesi sabahı fabrikaya gitti. Ekip, yanıcı ve patlayıcı özelliği bulunan nitrogliserin tahliyesi ve kazanın bakımı için çalışmaya başladı. Bu esnada, tecrübesiz işçilerden biri yanlış vanayı açtı. Kıdemli işçi Kutlu, ‘Su vanasını açın’ diye seslendi. Ancak, iş güvenliği eğitimi almayan işçiler su vanasını bulamadı. Bu sırada, elektrik akımının da oluşumu ile ortalık alev topuna döndü. Kazanların bakımı için o noktada bulunan 5 işçi yaşamını yitirdi. Soruşturma sürecini takip eden bir avukat “Patlamanın temel sebebi, bakım için görevlendirilen işçilerin tecrübesiz olması, eğitimleri olmaması” dedi. 

ÜÇ YÖNETİCİ TUTUKLANDI

Elmadağ Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 kişi için gözaltı kararı verdi. Gözaltına alınan kişilerden fabrikanın üretim müdürü Ahmet Atasoy, üretim sorumlusu Oktay Armağan ile mühendis Zafer Sarı tutuklandı. Fabrika müdürü Durdu Uğur Ş. fabrika müdür vekili Kuntay K. ile İş Güvenliği Uzmanı Aynur K. ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.