Asgari ücrette kritik haftaya girildi. DİSK bugün “Asgari ücret 3 bin 200 TL net” talebiyle Çalışma Bakanlığı önünde eylemde. TİSK ise “yeni yatırım çekebilmek” adına asgari ücrete yapılacak zammın düşük tutulmasını istiyor

Patroların asgari ücret çıkışı: Yatırımlar sürsün işçiler sürünsün

EMEK SERVİSİ

Asgari ücret konusunda kritik hafta başladı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dördüncü ve son toplantısını bu hafta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yapacak. Ardından 2020 yılında geçerli olacak asgari ücret tutarının açıklanması bekleniyor.

İşçi konfederasyonları, insan onuruna yaraşır bir asgari ücretin belirlenmesini istiyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri temsil eden Türk-İş, 2 bin 578 liranın altında bir tutarı kabul etmeyeceğini vurguluyor. Hak-İş de Türk-İş ile aynı görüşte. DİSK ise asgari ücretin en az net 3 bin 200 lira olmasını talep ediyor.

TİSK DÜŞÜK ZAM İSTİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda patronları temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise henüz bir rakam telaffuz etmedi. Buna karşın TİSK, dün yaptığı açıklamada, “diğer ülkelere yatırım kaptırmamak için” asgari ücretin düşük tutulmasını ve patronlara İşsizlik Fonu’ndan verilen desteğin artırılmasını istedi.
TİSK Yönetim Kurulu tarafından AA’ya yapılan açıklamada, asgari ücretin son beş yılda dört kez enflasyonun üzerinde arttığı, bu yıl “dengeler gözetilerek” makul bir asgari ücretin tespit edilmesi gerektiği iddia edildi.

GÖNÜL İSTERMİŞ Kİ…

Açıklamada şöyle dendi: “Çalışanların yaşam koşullarının da farkındayız. Gönül ister ki tüm ücretler yükselsin. Ancak, gerçekçi ve stratejik bakış açısı ile yeni yatırım çekmemiz için, yanı başımızdaki ülkelere yatırım kaptırmamak için, makul ve dengeli bir asgari ücretin tespit edilmesi lazım. Yeni Ekonomik Program’ın hedeflerine ulaşmak, yeni yatırımlar çekmek, rekabet edilen ülkelere yatırım kaptırmamak, zor durumdaki sektörlerin üzerindeki baskıyı rahatlatmak için yeni asgari ücrette dengeler gözetilmeli.”

‘İSTİHDAMI KORUMA’ VURGUSU

TİSK, düşük asgari ücret talebine yalnızca yatırımları değil, işsizliği de dayanak yaptı. Açıklamada, asgari ücretin yüksek belirlenmesi durumunda “mevcut istihdamın korunamayacağı” ima edildi: “Yeni asgari ücret, gerçekçi bir bakış açısıyla mevcut istihdamı koruyacak, 1,5 milyonu genç olmak üzere 4,5 milyon işsize iş sağlayacak düzeyde olmalı. Asgari ücret sadece bu ücretle çalışanların ücretini değil, aynı zamanda diğer tüm çalışanların ücretlerini etkileyen bir gösterge, iş arayışında olan işsizlerimizin potansiyel ücreti, yatırımcıların kararlarını etkileyen en temel kriterdir.”

FON PATRONLARIN OLSUN!

Asgari ücretin düşük belirlenmesini isteyen patronlar, bunun yanında İşsizlik Fonu’ndan kendilerine verilen 150 liralık asgari ücret desteğinin 200 liraya çıkarılmasını ve tüm işletmeleri kapsamasını talep etti. Bununla da yetinmeyen patronlar, yüzde 2’lik İşsizlik Sigortası İşveren Payı’nın önümüzdeki yıl alınmamasını, SGK İşveren Desteği’nin yüzde 5’ten yüzde 6’ya yükseltilmesini ve bu oranın toplu sözleşmeli işyerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını istedi. Patronlar ayrıca, vergi yüklerinin azaltılması gerektiğini savundu.