Koç Üniversitesi Hastanesi’nde işten çıkarılan Dev Sağlık İş üyesi işçiler, hastane önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İnsanca yaşayacak bir ücret ve insancıl çalışma koşulları için direnişte olduklarını kaydeden işçiler, "Emek sömürüsünün böylesi yok" dedi. İşçiler, taleplerini dile getirdikleri ve sendikalaştıkları için işten çıkarıldıklarını belirtti.

Patron ciroyu kutluyor, işçiler direniyor

Asena TUNCA

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde işten çıkarılan 18 taşeron işçi bugün hastane önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Devrimci Sağlık İş (Dev Sağlık İş) üyesi emekçiler Koç Holding’e, "Bizi açlığa mahkûm ettiniz, kârınız ne kadar arttı?" diye sordu.

İşçilerin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Koç Hastanesi’nde angaryaya son verilmemesi ve taşeron çalışmanın devam etmesi halinde demokratik haklarımızı kullanacağımızı söylemiştik. Bunları talep ettiğimiz için işten çıkarıldığımızı da biliyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret ve insancıl çalışma koşulları için direnişteyiz."

"EMEK SÖMÜRÜSÜNÜN BÖYLESİ YOK"

Bugün oturma eylemine başlayacağını belirten işçi Suna Erkoçak, hastanede 6 yıldır çalıştığını ancak sabredecek gücünün kalmadığını belirtti. "Emek sömürüsünün böylesi yok" diyen Erkoçak şunları söyledi: "Paraya para demiyorlar. Geçen gün ciro kutlaması yapıldı, bu hastanede. İşe ihtiyacım olduğu için sustum ama sözleşmeyi bile okutmadılar. Sendika ile çözüm bulmak istedim. Sendikayı duydukları gibi bizi işten attılar."

İşçilerden insanüstü çalışma beklendiğini söyleyen Semra Kücet ise "Bir günde 53 bin adım atıp eve sürünerek gittiğimi biliyorum. Bu insan işi mi?" diye sordu. Kücet, "İnsani olmayan koşulları kabul etmedik, başka işler de dayattılar. Şefler kadınlara ‘ben sizin kocanızım’ gibi ifadeler kullanıyordu. Sürekli aşağılanma hor görülme, küfürler… İnsan yerine konulmadık, sendikalı olmaya karar verdik. Gerekçe olmadan iş akdimiz feshedildi" dedi.