Enpay fabrikasında bir haftadır direnişlerini sürdüren işçilere dün polis saldırdı. Fabrikanın içindeki işçiler zorla dışarı çıkarıldı, 6 kişi gözaltına alındı

Patron istedi, polis saldırdı: Enpay işçileri yaka paça gözaltına alındı!

Kocaeli’de bulunan Enpay fabrikasında işten atılan Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçilerin sürdürdüğü direnişe patronun talebi üzerine polis saldırdı. Fabrikanın içinde direnişlerini sürdüren işçileri zorla dışarıya çıkaran polis, 5 işçiyi ve sendika yöneticisini yaka paça gözaltına aldı.

Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan Enpay işçileri, bayramdan önce ve sonra 25 işçinin işten atılması üzerine üretimi durdurarak fabrikayı terk etmeme eylemi başlatmıştı. Tüm baskı ve tehditlere karşın bir haftadır direnişlerini sürdüren işçiler, bugün polis saldırısına maruz kaldı.

İŞÇİLER KOL KOLA GİRDİ
Yaklaşık 40 işçi fabrika önünde kol kola girerek polisin içeri girmesini önlemeye çalıştı. İşçilerin geri adım atmaması üzerine saldırarak içeri giren polis, bazı işçileri yaraladı. Saldırıda işçilerden bazıları baygınlık geçirirken, yaralanan bir işçiye ambulansta sağlık ekipleri müdahale etti. Bu sırada polis şiddetine karşı direnen, aralarında işçilerin sözcüsü Hami Baltacı’nın da bulunduğu işçiler ile Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Hami Baltacı, ters kelepçe yapılarak yaka paça gözaltına alındı.

Kendilerini fabrikaya kapatarak direnişlerini sürdüren 213 işçi, içeri giren polis tarafından zorla fabrika dışına çıkarıldı. İşçiler bu saldırıya karşın fabrikanın önünde sloganlarıyla direnişlerini sürdürdü.

‘DİRENİŞ SÜRECEK'
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın avukatı Seliha Sarıçiftçi, olayın ardından yaptığı açıklamada, “Türk Metal’i istemeyen işçiler Birleşik Metal’de örgütlenmeye karar verdiler. Bunu kabul edemeyen işveren 23 işçiyi işten çıkardı, 40 işçiyi idari izinli kabul etti. İçerideki işçilere de müdahale edeceklerdi, müdahale olmadan tüm üye işçilerimizi dışarı çıkardık. Bu barışçıl toplu demokratik eylemimizi dışarıda devam ettireceğiz” dedi.

‘KINIYORUZ'
Metal İşçileri Birliği’nden yapılan açıklamada ise, polisin hak mücadelesi veren işçilere karşı savaşa gider gibi yığınak yaptığı, zor kullandığı, zorbaca davranıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bu görüntü polisin ve dolayısıyla iktidarın kimin yanında olduğunu gösteriyor. Enpay’da ve diğer fabrikalarda işçilere yönelik uygulanan polis şiddetini kınıyoruz” denildi.

Saldırıya tanıklık eden bir yurttaş da polise tepki gösterdi. “Burası Irak mı, Suriye mi? Ne istiyorsunuz bu insanlardan?” diyen yurttaş, işçiler için dua okudu.