Yargıtay, sosyal medyada patronuna hitaben sitem içerikli bir yazı paylaşan, bu nedenle tazminatsız işten atılan işçiyi haklı buldu

Patrona sitem etmek  kovulma nedeni olamaz

Primlerini alamayan işçi, patronuna hitaben sosyal medyadan paylaştığı sitem içerikli yazı nedeniyle tazminatsız işten atıldı. İşçiye güzel haber Yargıtay’dan geldi.

‘HAKKIMI HELAL ETMİYORUM’ YAZDI, İŞTEN ÇIKARILDI

Çalıştığı işyerinde bir süredir satış primlerinin ödenmediğini belirten işçi, sosyal medya hesabından patronuna hitaben sitemkâr bir yazı yazdı. İşçi şu ifadeleri kullandı:

“Uzun yıllardır bilfiil gece gündüz demeden saygı ve sevgi ile hizmet verdik. Biz ki uzun yıllardır bayram seyran demedik, hep birlikte bir aile olduk ya da olduğumuzu sandık. Fark ettim ki bize yaşattıklarınızla siz bizdeki saygımızı öldürmüşsünüz. Bize üstüne basa basa 'Kimse sıfır almayacak' dendi; ama ne yazık ki sizler bizim üstümüze basa basa bu sıfırları bize reva gördünüz. Bugün hesabıma baktım ki ne yazık. Tam da şu mübarek zamanda, bayram üstü bu bize reva mıdır? Bize bunları yaşatan her kim ise sizler bizim ve evlatlarımızın rızkıyla oynadınız. Dilerim Rabbim'den, sizler de bunları yaşamadan can veremezsiniz. Eğer ki toplu iğnenin ucu kadar hakkım geçtiyse asla ve asla helal etmiyorum.”

Bu yazı nedeniyle tazminatsız işten çıkarılan işçi, soluğu iş mahkemesinde aldı. Mahkeme, işçinin işe iadesine hükmetti. Patronun kararı temyiz etmesi üzerine devreye giren Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi ise iş mahkemesinin kararının kaldırılmasına ve davanın reddine hükmetti. Bu kararı da davacı temyiz edince davada son sözü Yargıtay 9. Hukuk Dairesi söyledi.

'NE HAKLI NE DE GEÇERLİ FESİH NEDENİ'

Yargıtay, işçinin patronuna yönelik sitemkâr ifadelerinin kovulma sebebi yapılamayacağına karar verdi. Bu ifadelerin hakaret ve sataşma niteliğinde olmadığına dikkat çekilen kararda, şöyle dendi: “Davacının paylaştığı yorumunda primlerin ödenmemesine yönelik olarak hislerini, düşüncelerini ve eleştirilerini açıkladığı ortadadır.

Davacının yaptığı bu paylaşım nedeniyle işverenin işletmesel menfaatlerinin zarar gördüğüne, çalışma düzeninin bozulduğuna ilişkin bir delil bulunmadığı da unutulmamalıdır. Buna göre, davacının yaptığı paylaşımın işverene haklı bir nedenle fesih imkânı vermeyeceği gibi, geçerli nedenle fesih imkânı da vermeyeceği anlaşılmıştır. Bölge Adliye Mahkemesi’nce feshin geçerli nedene dayandığından bahisle davanın reddine karar verilmesi hatalı olup, bozma nedenidir. Dairenin kararının bozularak ortadan kaldırılmasına, feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine hükmedilmiştir.”

İHA