Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısında patron heyeti taleplerini açıkladı. “Dönemin koşullarına uygun, dengeli bir asgari ücret”in belirlenmesini isteyen patronlar, işgücü maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle diğer ülkelerle yeterince rekabet edememekten yakındı.

Patronlar rekabet  işçiler can derdinde

EMEK SERVİSİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, önümüzdeki yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ikinci toplantısını yaptı. Toplantıda görüşlerini açıklayan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti, istihdamı korumak, ilave istihdam sağlamak ve yeni yatırım ortamı oluşturmak için dengeli bir asgari ücretin belirlenmesini istedi. Patronlar ayrıca, asgari ücret desteğinin tüm işletmeleri kapsayacak şekilde devam etmesini, vergi ve prim yüklerinin uygun seviyelere çekilmesini talep etti.

Covid-19 nedeniyle çevrim içi yapılan ve yaklaşık 2 saat süren toplantıda Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarından temsilciler ekonomik veri ve raporlarını paylaştı. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri de sunum yaptı.


HÜKÜMETE TEŞEKKÜR

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, “İstihdamı korumak, ilave istihdam sağlamak, yeni yatırım ortamı oluşturmak ve salgınla zor durumda kalan sektörlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için dengeli bir asgari ücretin belirlenmesi her zamankinden daha da önemli hale gelmiş bulunuyor” dedi.

Asgari ücretin çalışma hayatının tüm göstergelerine doğrudan ya da dolaylı olarak etki eden önemli bir gösterge olduğuna dikkat çeken Koç, bu nedenle asgari ücretin dönemin koşulları dikkate alınarak belirlenmesinin önemli olduğunu savundu.

İşletmelere sağladığı destekler için hükümete teşekkür eden Koç, kendilerinin de bu süreçte işyerlerinde sağlıklı çalışma koşullarının oluşması ve çalışanların gelir kaybı yaşamaması için gereken adımları hızla attıklarını iddia etti.

‘KAYITDIŞILIK ARTAR’ İMASI

Salgın nedeniyle hizmet sektöründe faaliyet gösterenler başta olmak üzere birçok işletmenin geçici olarak kapandığını veya faaliyetlerini daralttığını belirten Koç, “2021 yılı asgari ücreti belirlenirken bu işletmelerin durumunun dikkate alınması büyük önem taşıyor. Son yıllarda özellikle Doğu Avrupa kaynaklı işgücü maliyetlerinde ciddi rekabet ile karşı karşıyayız. 1,3 milyon genç işsizimiz var, her iki yükseköğrenim mezunu gençten biri işsiz. Asgari ücret artışlarıyla paralel artışını sürdüren kayıt dışılık bugün yüzde 33 seviyelerinde seyrediyor” ifadelerini kullandı.

DESTEK SÜRSÜN, PRİM YÜKÜ KALKSIN
Koç, bu dönemde asgari ücret desteğinin tüm işletmeleri kapsayacak şekilde ve özellikle toplu iş sözleşmeli işyerlerinde artırılarak devam ettirilmesinin hayati nitelikte olduğunu savundu. Üzerlerindeki vergi ve prim yüklerine de değinen Koç, “Rekabet içerisinde olduğumuz ülkelerin ve OECD ortalamasının oldukça üstünde olan ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin uygun seviyelere çekilmesi hem çalışanlarımıza hem de işverenlerimize nefes aldıracaktır” dedi.

***

patronlar-rekabet-isciler-can-derdinde-817382-1.

Açlık sınırı 2 bin 439 lira

Salgın nedeniyle rekabet güçlerinin zayıfladığından yakınan patronlar “dengeli bir asgari ücret” talep ederken, milyonlarca işçi karnını doyurmanın derdinde. Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) dün açıkladığı açlık-yoksulluk sınırı raporu, durumun vahametini gözler önüne seriyor. Buna göre, kasım ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmek için bir ayda yapması gereken asgari harcama tutarı (açlık sınırı) 2 bin 439 liraya ulaşmış durumda. Eğitim, sağlık, barınma, ulaşım gibi diğer zorunlu gereksinimleri de içeren yoksulluk sınırı ise 8 bin 437 lira. Rapora göre açlık sınırı, son 17 yılda 5,25 kat arttı. Öte yandan İzmir’de açlık sınırı 2 bin 673, İstanbul’da 2 bin 626, Ankara’da ise 2 bin 40 lira olarak hesaplandı.

***

Fabrikalar ayakta

Asgari ücret görüşmeleri sürerken işçiler de işyerlerinde eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler dün birçok fabrikada eylemdeydi. Asgari ücretin tümüyle vergiden muaf tutulmasını isteyen metal işçileri şu talepleri de dile getirdi: “Asgari ücretlinin SGK işçi primleri bütçeden karşılansın. Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınsın. Salgın, işçinin geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınsın. Asgari ücret net 3 bin 800 lira olsun.”

***

TÜİK ASGARİ GEÇİM TUTARINI AÇIKLAYACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını 22 Aralık Salı günü Türk-İş’in ev sahipliğinde yine çevrim içi yapacak. Bu toplantıda geçmiş yıllarda olduğu gibi TÜİK’in bir işçinin aylık asgari geçim tutarını açıklaması bekleniyor. TÜİK geçen yıl bir işçinin aylık asgari geçim tutarını 2 bin 331 TL olarak açıklamıştı.