Türk Traktör’de grevi sonlandıran işçilerden bazılarına, gece yarısı “Tazminatsız işten çıkarıldınız” yazılı cep telefonu mesajları gönderildi

Patronlar saldırıya geçti

BURCU CANSU - burcucansu@birgun.net

Koç Holding’e bağlı Türk Traktör’de işçilerin grevi sonlandırmalarının hemen ardından işten atmalar başladı. Bazı öncü işçilere gece yarısı gönderilen cep telefonu mesajında, işçilerin iş akitlerine tazminat ödemeksizin son verildiği belirtildi. Bazı işçiler ise zorunlu olarak izne çıkarıldı.

ANLAŞMAYA RAĞMEN

Türk Traktör’de işçiler, 21 Mayıs’ta üretimi durdurarak direnişe geçmişti. İşçiler, 12 gün boyunca sürdürdükleri direnişi; önceki gün patronla yapılan, ancak yazıya dökülmeyen anlaşma sonucunda bitirme kararı aldı. İşçiler, bu anlaşmayla TOFAŞ işçilerinin elde ettiği kazanımları elde etti. Bu kazanımlar şöyle: İşçiler seyyanen bin lira zam alacak, bir ay içerisinde ücretlerde ve çalışma koşullarında iyileştirme yapılacak, greve katılanlara ve Türk Metal’den istifa edenlere hiçbir baskı yapılmayacak, hiçbir işçi işten çıkarılmayacak. Türk Metal’in değil, işçilerin temsilcileri tanınacak.

'İŞTEN ÇIKARILDINIZ'

İşçiler, bu anlaşma üzerine grev çadırlarını sökerek üretime başladı ancak, patrondan saldırı gecikmedi. Anlaşma ile hiçbir işçinin işten atılmayacağı ve işçilerin seçtiği temsilcilerin tanınacağı talepleri yönetimce kabul edildiği halde, öncü işçilerden bazılarına gece yarısı tazminatsız işten çıkarıldıklarını bildiren cep telefonu mesajları gönderildi.

Mesajda şöyle denildi: “Ankara’daki işyerimizde 21.05.2015 tarihinden beri gerçekleştirdiğiniz iş bırakmak ve işyeri işgali şeklindeki yasadışı eylemleriniz ve işverenliğimizce yapılan duyurulara aykırı olarak işbaşı yapmamanız nedeniyle iş sözleşmeniz 6356 sayılı Kanunun 70. Maddesi, 4857 sayılı Kanunun 25/ii (h) fıkrası uyarında 01.06.2015 tarihinden itibaren tazminatsız olarak derhal feshedilmiştir-Türk Traktör A.Ş.”

MÜCADELEYE DEVAM

İşçiler, patronun bu tavrına sert tepki gösterdi. Fabrikada çalışan bir işçi, gazetemize yaptığı açıklamada, “Fabrikada sabah vardiyası başlarken 10-15 kişinin işine son verildiği duyuruldu. Sorduk soruşturduk, o kadar çok kişiye mesaj gitmemiş. Gözümüzü korkutmak için böyle davranıyorlar” dedi. İşçi, şunları söyledi: “Anlaşma sağlandığı için grevi sonlandırmıştık, ama hepsi sözde kaldı. Protokolün imzalanmadığı bilgisini edindik. Protokol olmadığı için sözleşmeler feshedildi. Aldığımız bilgiye göre beş işçinin işine son verilmiş, yedi işçi de zorunlu olarak ücretli izne gönderilmiş.” İşçi, “İşine son verilen, zorunlu izne gönderilen arkadaşlarımız varken, protokol imzalanmamışken üretimi sürdüremeyiz. Mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

İşçiler, akşamüstü vardiya değişiminde buluşma kararı aldı, ancak bir araya gelmeleri polis ve özel güvenlikler tarafından engellendi. Vardiyaya giren servisler içeriye girerken, içeriden çıkan işçiler ise ana kapı yerine farklı bir yerden çıkarıldı.

***
Ford’da birlik ve dayanışma

Ford Otosan’ın Kocaeli ve Eskişehir İnönü fabrikalarında direniş devam ediyor. Kocaeli’deki fabrikada 14 gündür direnişlerini sürdüren işçiler, İnönü fabrikasında direnişte olan arkadaşlarını ziyaret etme kararı aldı. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün geleceği haberi üzerine ziyareti erteleyen işçiler, müdürün gelmemesi üzerine Eskişehir’deki işçiler için aralarında yardım toplayarak konvoylar halinde yola çıktı. 20-25 araçla Eskişehir’e varan işçiler, “Ölmek var dönmek yok”, “Direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde coşkuyla karşılandı.

***
Delphi işçisi kazandı

Bursa’da önceki gün üretimi durdurarak direnişe katılan Delphi işçilerinin talepleri kabul edildi. İşçiler yeniden işbaşı yaptı. Yönetimle işçiler arasında yapılan yazılı anlaşmaya göre, işçilerin sendikal özgürlüklerine saygı duyulacak, hiçbir işçi işten çıkarılmayacak. İşçilerin seçtiği beş sözcü muhatap kabul edilecek. Sözcülere ayrı oda tahsis edilecek. Ek maddi talepler konusunda MESS’in diğer işyerlerinde ortak alacağı kararlara aynen uyulacak, talep edilen primler konusunda Avrupa yönetimi ve Amerika’daki şirket merkezi ile görüşülecek, gelişmeler paylaşılacak.

Ankara'daki Türk Traktör işçileri de üretimi durdurdu

Türk Traktör’de direniş de istifalar da sürüyor