Ülkede tutuklama terörü eserken, Torunlar iş cinayetinde tutuklu sanık kalmadı

Patronların adalet önüne çıkarılmadığı asansör faciası davasında tutuklu sanık kalmadı!

On işçiye mezar olan Torunlar şirketine ait İstanbul Mecidiyeköy’deki bir kule inşaatında meydana gelen asansör kazasına ilişkin davada son üç tutuklu sanığın da tahliye edilmesine karar verildi.

Mahkemenin bu kararıyla, alt kademe teknik personelin yargılandığı davada tutuklu sanık kalmadı. Torunlar GYO’nun sahibi, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşı Aziz Torun ile Mehmet Torun’un da aralarında bulunduğu dokuz kişi hakkında daha asansör faciasının ardından başlatılan soruşturmada takipsizlik verilmişti.

Her ne kadar inşatta çalışan işçilerin maruz bırakıldıkları çalışma ve yaşam koşulları kazanın ardından çarşaf çarşaf yayımlansa da, Torunlar geçen hafta Mecidiyeköy’deki kuleleri için ‘yasal şartlara uyduğu’ gerekçesiyle yeni inşaat ruhsatını elde etmeyi başardı.

Facianın ardından hükümet iş kazalarına karşı hiçbir müsamaha gösterilmeyeceğini belirtirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’da kamuoyuna bir eylem planı açıklamıştı.


'KADER DEĞİL'
Duruşma öncesinde hayatını kaybeden işçilerin aileleri ve avukatlar adliye binasının C kapısı önünde basın açıklaması yaptı. İşçi aileleri ve avukatları adına açıklama yapan Avukat Yıldız İmrek,  1Torun Center rezidansı aynı güvenliksiz koşullara rağmen, 10 işçi ölmemiş gibi yükselmeye devam ediyor. İşçilerin canı ve emeği kâr hırsına kurban edilirken, işçi ölümleri sıradanlaşıyor. 'İşin fıtratı, kader' olarak kabul ettirilmeye çalışılıyor" dedi.

İş cinayetlerinin asli sorumlusunun devlet olduğunu vurgulayan İmrek, "İş kazalarında taksir değil, kasıt ve olası kasıt hükümlerine göre ceza verilmelidir" dedi.