YÖK’ün deprem felaketinin ardından eğitime ara verildiğini açıklamasına rağmen, bazı vakıf üniversitelerinin dönem ücreti istemesi tepki çekti.

Patronların derdi dönem ücretleri
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Ülkenin Maraş merkezli iki büyük depremle felaketi yaşarken, özel üniversiteler ‘dönem ücretlerinin’ peşinde. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ikinci bir açıklamaya kadar yükseköğretime ara verildiği açıklamasına rağmen bazı vakıf üniversitelerinin öğrencilerden dönem ücretlerini yatırmasını istediği öğrenildi.

Evrensel’de yer alan habere göre 6 Ocak’ta yabancı dil hazırlık sınıfları için bahar dönemi eğitimini başlatan Başkent Üniversitesi, YÖK’ün açıklaması üzerine 9 Ocak itibarıyla eğitimi durdurdu. Bilkent Üniversitesi’nde ise eğitime 20 Ocak’a kadar ara verildi. TOBB Üniversitesi’nden yapılan açıklamada ise 20 Şubat haftasında sınavların yapılmayacağı, akademik takvimin gerekli şekilde düzenleneceği duyuruldu. Normal takvime göre bahar dönemi 20 Ocak’ta başlayacak olan Çankaya Üniversitesi’nden ise YÖK’ün kararına ilişkin bir açıklama yapılmadı. Öğrencilerden ise bahar dönemi ücretlerini 10 Ocak’a kadar ödemesi bekleniyor.

Öğrenciler, dönem ücretlerini ödemedikleri takdirde geç ödeme faizi ödemek zorunda kalacak olmalarına tepki gösterdi. Bilkent Üniversitesi Rektörlüğü önünde durumu protesto eden öğrenciler, diğer üniversitelerde de imza kampanyaları düzenledi. Bir öğrenci, özel üniversitelerin uygulamalarına ilişkin şu sözlerle tepki gösterdi: “Üniversite sahibi patronlar YÖK’ü dinlemiyor. 'Tüm üniversitelerde bir sonraki açıklamaya kadar eğitime ara verildi' demek ne anlama gelir? Bu şartlarda okula gitmek zorunda kalacak arkadaşlarımız var. Okul tatil olsa da ödeme yapmak zorunda olanlar var. Almadığımız eğitimin parasını neden ödemek zorundayız? Ülkede 100’e yakın özel üniversite var. YÖK ikinci bir emre kadar eğitime ara veriyor ama niçin özel okullara ‘ücret almayın, ödeyenlerinkini iade edin’ diyemiyor?”