Patronların numaralarına rağmen direniş büyüyor, sarı sendikadan istifalar sürüyor

Yaklaşık 10 gün önce üretimi durduran Renault işçilerinin, firma yönetimiyle saatlerce süren pazarlık sonucu direnişe devam etme kararı almasının ardından direniş başka fabrikalara da sıçramaya devam ediyor.

Eskişehir'in İnönü ilçesindeki Ford Otosan fabrikasında iş bırakma eylemi başlatan işçilerin sözcüsü İsmail Demirbaş, üye oldukları sendikadan istifa ettiklerini belirterek, "An itibarıyla bin 32 kişi Türk Metal Sendikası'ndan istifa etti. Sendikanın fabrikada hiçbir yetkisi kalmadı" dedi.

Öte yandan dün sabah saatlerinden itibaren fabrikada bulunan işçiler dışarı çıkamadıkları için yakınları ile tel örgünün arkasından görüşüyor. İşçilerin bazı ihtiyaçları yakınları tarafından karşılanıyor.

Yaklaşık bin 500 kişinin fabrika alanında beklediğini ifade eden Demirbaş "Barışçıl bir eylem yapıyoruz. Bunun bu şekilde devam etmesini istiyoruz. İşçi aileleri de destek vermek amacıyla fabrikaya geldi. İdare, 'bize hep dışarı çıkın, benim arazimi kullanıyorsunuz' diyor. Ancak bize bir yer göstermiyor. Dileklerimizi, taleplerimizi fabrika yönetimine iletmek istiyoruz. Ama bizimle muhatap olmuyorlar" diye konuştu.

RENAULT İŞÇİLERİ İLK KEZ DIŞARI ÇIKTI
Öte yandan Bursa'da, Oyak Renault Fabrikası'nda 15 Mayıs gününden bu yanan fabrika içerisinde iş bırakma ve işyerinden ayrılmama eylemi yapan 250 işçi bugün ilk kez fabrikadan dışarı çıktı. İşci temsilcileri ile görüşen işçiler eylemlerini fabrika dışında arkadaşlarıyla sürdüreceklerini açıkladı. Bu arada Fransa'dan gelen Renault yöneticileri ile işçi temsilcileri ve avukatlarının bugün de biraraya gelerek görüştükleri öğrenildi.

Bursa’da, Mako, Tofaş ve Ototrim’de işveren ile işçi temsilcileri arasında yapılan görüşmelerin anlaşma ile sonuçlanmasının ardından direniş sona ererken, Ford Otosan, Türk Traktör ve Renault işçileri taleplerinin tamamı karşılanana kadar direnişi sürdürmekte kararlı olduklarını açıkladı. Öte yandan Ankara, Eskişehir, Sakarya ve Aksaray’da direnişe destek veren eylemler çoğalıyor.

Eskişehir Arçelik buzdolabı fabrikasında işçiler de direnişe başladı. Sabah 08.00-16.00 vardiyasındaki işçiler fabrikadan çıkmazken, 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler de fabrikaya giriş yapmadı.

patronlarin-numaralarina-ragmen-direnis-buyuyor-sari-sendikadan-istifalar-suruyor-48069-1.

PATRONDAN İŞÇİYE RÜŞVET
Direniş yayılmaya devam ederken işverenlerin grevi kırma oyunları da devam ediyor. Kocaeli Ford Otosan’da direnişi kırmak için işverenin fabrikada çalışanlara 200 liralık rüşvet ücreti yatırdığı belirtilidi. Ancak işçiler aldıkları parayı da direniş alanına götürdü. Patronun verdiği rüşvetin direnişe katılan işçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacağı açıklandı.

Öte yandan Ford Otosan Gölcük fabrikasında günlerdir fabrika yönetimi ile işçiler arasında devam eden görüşmeler tıkandı. Fabrika yönetimi tarafından işçilere gönderilen tebligatta, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinde yer alan 2/E maddesi gerekçe gösterilerek yaklaşık 60 kişinin işine son verildi.

Renault işçilerinden cılız teklife hayır, direnişe yılmadan devam!

Ford'dan direnen işçilere pişkin tehdit!

Baskılar sökmedi, direniş büyüyor!