Patronların yargısı adaleti öldürüyor

EMEK SERVİSİ

301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği ve yarın karar verilmesi beklenen Soma Katliamı davasında aile avukatlarının bulunduğu reddi hâkim talebi reddedildi.

13 Mayıs 2014’te, alınmayan önlemler nedeniyle 301 maden işçisinin ölümüne neden olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. patronlarının ve katliamın bir kısım sorumlularının yargılandığı davada müşteki avukatları tarafından mahkeme başkanı Salih Pehlivanoğlu ile üye hakimler Gizem Adak Yelkuvan ve Abdurrahman Burak Karahan’ın tarafsızlıklarını yitirdikleri gerekçesiyle reddine ilişkin başvuru sonuçlandı. Mahkeme, talebin yerinde olmadığını savunarak, reddi hakim talebini reddetti.

DAVA HÂKİMİ İKİ KEZ DEĞİŞTİ

Hâkimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından 25 Mayıs’ta yayımlanan Yaz Kararnamesi ile Soma Davası’na bakan ve daha önce 11 maden işçisinin öldüğü Elbistan maden katliamı sorumlularına sadece para cezası veren Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Pehlivanoğlu, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Pehlivanoğlu yerine FETÖ soruşturmasıyla görevinden alınan, ardından tekrar görevine iade edilen Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Serkan Erdoğan görevlendirildi.

SOL Parti, davaya ilişkin yaptığı açıklamada patron yanlısı siyasi müdahaleleri eleştirdi. Yapılan açıklamada SOL Parti Mersin İl Yöneticisi Çağdaş Oğul Arı’nın Soma’ da gerçekleşen katliama ilişkin protestolara katıldığı gerekçesiyle tutuklanıp cezaevine konduğu hatırlatıldı. “Patronların yanındaki yargı adaleti sağlamıyor, adaletsizliği çoğaltıyor” denen açıklamada, Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren 301 için bir kez daha adalet talep etmek amacıyla yarın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesi, Akhisar Pazar Pazarı’nda 08.30’da buluşma çağrısı yapıldı.