Bazı kaynakların ölü sayısının 60 olduğunu belirttiği katliamı ABD uçaklarının mı, Irak uçaklarının mı yaptığı netlik kazanmadı

Pazar yerini vurup 55 sivili katlettiler

Irak'ın batısında IŞİD’in kontrolündeki El Kaim kentine ABD ya da Irak güçlerince yanlışlıkla düzenlendiği belirtilen hava saldırısında bir pazar yerinin hedef alınması sonucu 55 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Toplam 3 saldırıda hayatını kaybedenlerden 12'si kadın 19'u çocuk.

Anbar vekili 60 IŞİD 120 dedi

Anbar milletvekillerinden Muhammed Karbouli ise saldırıda 60 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Saldırının Irak Ordusu tarafından mı yoksa ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarınca mı düzenlendiği ise netlik kazanmadı. Al Jazeera'ye konuşan Iraklı ordu yetkilileri Irak ordusuna ait uçakların "yanlışlıkla" sivilleri hedef aldığını belirtti. AFP'ye bilgi veren Anbar Vilayet Meclisi başkanı Eid Ammash da saldırıyı Irak uçaklarının gerçekleştirdiğini söyledi. Ancak bazı milletvekilleri uçakların ABD öncülüğündeki koalisyona ait olduğunu iddia etti.

Uçakların IŞİD’in üs olarak kullandığı bir camiyi hedef almak isterken yanlışlıkla pazar yerini vurduğu iddia edildi. IŞİD bağlantlı Amaq haber ajansı da saldırının gerçekleştiği bölgeden olduğunu iddia ettiği görüntüler yayınladı. Amaq, Irak Ordusu uçaklarınca yapıldığını belirttiği saldırıda ölü sayısının ise 120'den fazla olduğunu duyurdu.

Irak Ordusu ya da hükümetten saldırıyla ilgili bir açıklama gelmedi. Öte yandan ordunun Musul'u IŞİD’den geri almak için başlattığı operasyon ise sürüyor. Irak güvenlik güçleri, Peşmergeler, Sünni Arap aşiretleri ve Şii milislerden oluşan 50 bin kişilik bir güç, 17 Ekim'de başlayan operasyonda farklı kollardan ilerleyerek Musul'u ele geçirmeye çalışıyor. Operasyona ABD öncülüğündeki IŞİD’le mücadele koalisyonu da havadan ve karadan destek veriyor.

Koalisyon IŞİD'in hastanesini vurdu

Öte yandan ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Irak güçlerinin isteği üzerine IŞİD'in Musul'da hastane olarak kullandığı bir binayı koalisyon savaş uçaklarının vurduğunu duyurdu. CENTCOM yaptığı açıklamada Irak güvenlik güçlerinin IŞİD'in üs ve komuta merkezi olarak kullandığı Musul'daki Es-Selam Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni geri almayı denediğini belirtti.

Açıklamada "7 Aralık'ta Irak güçleri hastane kompleksi içindeki militanların yoğun otomatik tüfek ve roket saldırılarına maruz kaldıktan sonra koalisyondan acil yardım istedi. Irak güçlerini desteklemek için koalisyon, Irak güçlerine ateş açılan noktaya saldırı yaptı" denildi.

Irak ordu güçlerinin, IŞİD militanlarının saldırıları nedeniyle dün Musul'un güneydoğusundaki devlet hastanesinden çekildiği açıklanmıştı. AA muhabirine konuşan Yüzbaşı Mehdi Kazım, "Ordu birlikleri, IŞİD militanlarının düzenlediği şiddetli saldırıların ardından Es-Selam Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden çekildi" demişti. Kazım, "geçici" olarak çekildiklerini, yeni bir operasyonla geri döneceklerini de söylemişti. Koalisyon güçlerinin hava desteğiyle sürdürülen Musul operasyonunda Peşmerge ve ordu güçleri kentin doğusunda hızlı ilerleme kaydediyor ancak güney ve kuzey kesimlerinde IŞİD saldırıları bu ilerleyişi engelliyor.