Marketler ve manavlardaki yüksek etiketleri gören yurttaşlar bütçelerine uygun alışveriş yapabilecekleri pazarlara yöneliyorlar ama oralarda da fahiş fiyatlarla karşılaşıyorlar. Yüksek fiyatlar karşısında alışveriş yapamadan evlerine dönen yurttaşların yanı sıra zararına bile satış yapamayan esnaf tepkili.

Pazarda her şey ateş pahası yurttaş eli boş dönüyor

Yağmur Beril VAROL

Yüksek enflasyon daha hızlı yoksullaşmaya neden oluyor. Artan hayat pahalılığı ülkenin en temel sorunu olmaya devam ediyor. Fiyatlar artık semt pazarlarında günlük olarak zamlanıyor. Artan maliyetler, üst üste gelen zamlar ve kurdaki dalgalanmanın ateş düşürdüğü halk pazarında esnaf zararına satış yaparken, yurttaş kilo ile değil tane ile alıma geçti. Karşıyaka Şemikler pazaryerinde alışveriş arabalarını dolduramayan yurttaşlar ve zararına bile satış yapamayan esnaf ve boş tezgâhların görüntüsü akşam pazarının bile sakinliğine yansıdı.

Hiçbir gelirinin olmadığını ifade eden Ayşe Gökyıldız, “Ben pazardan hiçbir şey alamıyorum. Muhtarın yaptığı bir askıda sebze uygulaması var. Ben onun için geldim askıdan sebze alabilmek için. Benim hiçbir gelirim yok çocuklarım bakıyor bana onlar da olmasaydı durum çok daha kötü olurdu. Emekli maaşım da yok yani. Bir de fiyatlar indi diyorlar. Hani inen fiyatlar gene her şey el yakıyor. Geçen hafta da aynıydı” dedi.

‘BİR ŞEY İSTİYOR MUSUNUZ DİYE SORAMIYORUM’

3 bin 700 TL emekli maaşı aldığını ve haftada en az 300 TL pazar masrafı olduğunu belirten Bedirhan Çalışkan, “Küçücük karnabahar 5 TL eşim al dedi ama alamayacağım. Geçen hafta lahana 5 TL idi şimdi 10 TL olmuş. Hiçbir şey alamıyoruz. Benim evim pazar yerine çok yakın. Bir, iki TL daha ucuz bir şeyler alabilmek için günde üç defa pazara gidip geliyorum. Fiyat takibi yapıyorum. 50 TL verdim bir kilo domates, bir kilo ıspanak, bir de lahana aldım. Haftada 300 TL sadece pazar parasına gidiyor. Ayın sonunu zor denk getiriyoruz. Kira yok, olsaymış yanmışız. Aç yatardık artık. Torun muz istedi ama kilosu 12 TL muhtemelen alamayacağım. Artık evden çıkarken bir şey istiyor musunuz diye soramıyorum evdekilere. Ya istedikleri şey çok pahalı olursa diye” ifadelerini kullandı.

Lahana ve karnabahar satan bir tezgâhtar, “İnsanlarda para yok ki bizim satışlarımız olsun. Halde mal pahalı, pazarda mal ucuz. Halde lahana 10 TL pazarda da lahana 10 TL. Daha pahalıya koysak satamıyoruz ki. Tezgâhı günlük 450 TL’ye açıyoruz. Poşet parası var, poşetin kilosu olmuş 25 TL. Yanımızda eleman var onun yevmiyesi 200 TL. Her şey masraf, gün sonunda inanın cebime para kalmadığı gibi zarar ediyorum” şeklinde konuştu.

pazarda-her-sey-ates-pahasi-yurttas-eli-bos-donuyor-982130-1.

‘ÖNCE SEBZE, PARA KALIRSA MEYVE’

Meyve satıcısı olan pazarcı Yusuf İmal ise şu şekilde konuştu: “Fiyatlar çok pahalı o yüzden de müşteriler gelmiyor. Akşam pazarı normalde tıklım tıklım olur ama bakın pazar boş. İnsanlar artık pazar arabası bile getirmiyorlar yanlarına. Gelenler de tek tük bir şeyler alıp dönüyorlar evlerine. Hele meyve en son alınan şey oluyor. Önce sebze alıyorlar, eğer paraları kalırsa meyveye geliyorlar, öyle olunca da bizim tezgâh hep boş. Halde fiyatlar çok yüksek. Geçen sene 2-3 TL’ye alıyorduk elmayı şu anda halden 6 TL alıyorum 7 TL’ye satıyorum. Akşam saatlerinde 6 TL’ye düşürüyorum fiyatı ve zararına satıyorum.”