Cenevre Otomobil Fuarı süregelirken PSA (Peugeot-Citroën Grubu) Opel'i General Motors’tan (GM) 2.2 milyar avro karşılığında satın aldığını resmen açıkladı. General Motors tazminatlar ve şirket dönüşümü için Opel'e 3 milyar avro ödeyecek

Pazarın dengeleri değişiyor: PSA Opel’i satın aldı

ERSOY YAŞAR / ersoy@otosafari.com / www.youtube.com/otosafari
@ersysr

Peugeot ve Citroen markalarının üreticisi Fransa merkezli PSA Grup, GM’nin mali operasyonlarını ise 900 milyon avroya satın aldı. Geçen hafta Reuters’in iki üreticinin satın alma süreci için anlaştığını duyurmasıyla otomotiv endüstrisi büyük bir şaşkınlık yaşamıştı. Her ne kadar, küresel lobi şirketleri bu satın almanın olasılıklarını geçen haftalarda duyurmuş olsalar da, kararın açıklanması uzun süredir zarar eden Opel’in hissedarları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Satın alma, Opel'i bünyesine katan PSA’nın, Avrupa pazar payındaki rakibi Renault'nun önüne geçerek Volkswagen'in ardından Avrupa'nın ikinci büyük üreticisi olmasını sağlayacak. PSA ve General Motors’un Avrupa biriminin toplam satış gelirleri geçen yıl 71.6 milyar euro olurken, sattıkları araç sayısı da 4.3 milyon adeti aşacak.

ABD'li General Motors çatısı altında faaliyet gösteren Opel, 16 yıldır sürekli zarar açıklıyor. Şirket 2015'te 813, 2016’da ise 257 milyon dolar zarar ettğini bildirdi. Rusya pazarını kaybeden marka, Brexit ile AB’den ayrılmaya karar veren İngiltere’de pazarda yer aldığı Vauxhall markasıyla da gelir kaybına uğradı.

Türkiye pazarı değişti

Türkiye’de 2016’da toplam yüzde 6’lık pazar payına sahip olan PSA Grubu, satın alma ile pazar payını yaklaşık yüzde 12’ye yükseltecek. PSA Grubu, birleşme ile markalar sıralamasında 2 basamak yükselerek 3’üncülüğe ulaşacak.

Rivayet muhtelif

Kulislerde PSA’nin Opel’i satın almasından sonra, konsolidasyonlarda bir sonraki adımın Volkswagen ve Fiat Chrysler arasında olabileceği iddia ediliyor. Hürriyet Gazetesi’nden Emre Özpeynirci, Cenevre Otomobil Fuarı'nda edindiği izlenim ve görüşlerle, Fiat Chrysler Automobiles’in (FCA) CEO’su Sergio Marchionne’nin “Volkswagen’in çok kısa bir süre sonra birleşme görüşmeleri yapmak için sohbete geleceğinden eminim” sözlerini aktardı. Özpeynirci’ye göre Marchionne’nin iddialı konuşmasının altında PSA-Opel birleşmesinin VW’nin Avrupa’daki liderliğini tehdit etmesi yatıyor.

Cenevre’de satranç hamleleri

Geçen yıl Mitsubishi’yi satın alan Renault-Nissan ittifakının Başkanı Carlos Ghosn Cenevre’de yaptığı açıklamada, otomotiv endüstrisinin konsolidasyona doğru ilerlediğini belirtti ve PSA’nın Opel’i almasını pazarın rekabet dinamiklerine bağladı.

Habertürk’te yer alan habere göre, satın alma ile gözlerin üzerinde olduğu PSA’nın Yönetim Kurulu Üyesi ve Peugeot markası CEO’su Jean-Philippe Imparato, ihtiyaç doğması halinde 8 ayda Türkiye’de montaj hattı kurabileceklerini söylüyor. Vietnam’da 8 ayda tesis açabilme kapasitesine sahip olduklarını belirten Imparato, tepe yöneticilerinin yani PSA Grubu CEO’su Carlos Tavares’in onay vermesi ile Türkiye’ye yatırım yapmaya hazır oldukarını da belirtiyor.

Peugeot segment mi değiştirecek?

Jean-Philippe Imparato’nun açıklamaları, Peugeot ve Citroen markalarının Opel’le pazarda katı rekabeti sürdüreceğini ancak Peugeot’u daha üst segmentte konumlandırabileceğini düşündürüyor. Imparato, Peugeot’un ticari araç pazarında sürprizler yapacağını da belirtiyor. Kıran kırana rekabeti gelecek günlerde izleyip göreceğiz.

***

Alfa Romeo Stelvio son çeyrekte Türkiye’de

pazarin-dengeleri-degisiyor-psa-opel-i-satin-aldi-256521-1.

Marka, geçen kasım ayında Los Angeles’ta Quadrifoglio versiyonuyla ilk kez gün ışığına çıkardığı Stelvio’nun tüm versiyonlarının tanıtımı için 87’nci Cenevre Otomobil Fuarı’na seçti. Stelvio, Stelvio Super ve Stelvio Business olmak üzere üç farklı versiyonu tanıtan Alfa Romeo, orta boy premium SUV segmentinde rakipleri ile yarışacak.

Adı dağ geçidinden

Stelvio ismini, İtalya'nın en yüksek dağ geçidi olan ‘Passo dello Stelvio’dan alıyor. Bu sebeple bu geçidin yer aldığı 20 kilometreyi aşan ve 75'ten fazla keskin virajlı 38 numaralı karayolunun marka için ikonik bir anlamı da mevcut.

Yenilikçi mühendislik

Alfa Romeo Stelvio donanım seviyesine göre standart veya opsiyonel olarak sunulan birçok güvenlik sistemiyle donatılıyor. En önemli sistemlerden biri olarak Entegre Fren Sistemi (IBS) öne çıkıyor. Stabilite kontrol sistemiyle geleneksel hidrolik fren sistemini bir arada kullanan yenilikçi elektromekanik sistem sayesinde çok daha hızlı anlık fren tepkimesi ve rekor seviyede fren mesafesi elde edilebiliyor. Olası bir çarpışma tehlikesi algıladığında sürücü sesli olarak uyaran ve ardından fren yapan ‘Çarpışma Uyarı Sistemi’, yaya algılama özelliğine sahip ‘Otonom Acil Durum Fren Sistemi’ ve aracın içinde bulunduğu şeridin dışında istem dışı olarak çıkması halinde sürüyücü uyaran ‘Şerit Takip Sistemi’ sürüş güvenliğini sağlayan sistemlerden bazıları. Arka Çapraz Yol Tespit Sistemine sahip Kör Nokta Uyarı Sistemi aracın her iki tarafından kör noktayı sürekli olarak gözlemliyor ve olası bir çarpışma potansiyeli söz konusu olduğunda sürücüyü uyarıyor. Aktif Hız Sabitleme sistemi ise araç hızını trafik koşullarına göre ayarlıyor.

Alfa Romeo Stelvio satış başlangıcıyla birlikte heyecan verici tasarımını ve üstün yol tutuş özelliklerini tamamlayan biri turbo benzinli, diğeri turbo dizel olmak üzere iki farklı motor seçeneğiyle sunuluyor. 2.0 litrelik turbo benzinli motor 280 HP güç üretirken 2.2 litrelik turbo dizel motor 210 HP güç üretiyor. Tamamen yeni 2.0 litrelik turbo benzinli motor MultiAir elektrohidrolik supap kontrolü, ikisi bir arada turbo ve 200 bar ile çalışan yüksek basınçlı direkt enjeksiyon sistemi gibi teknolojilerin de katkısıyla bütün devir bandı boyunca yüksek çalışma karakteri ve gaz emirlerine çabuk cevap veren bir yapı sergiliyor. 2.250 d/d’da 400 Nm tork üreten motor sınıfının en iyi yakıt verimliliğini sunarken aynı zamanda 5.7 saniye ile sınıfının en iyi 0-100 km/s hızlanma değerine imza atıyor ve 230 km/s maksimum hıza imkân tanıyor.