Organize suç örgütü lideri Peker’in Saray ve çevresi ile ilgili yolsuzluk iddialarının ardından ‘alt kademe şüpheliler’ bir bir görevden ayrılıyor. Ancak Saray’daki üst düzey yöneticiler ‘şimdilik’ dokunulmazlığını koruyor.

Peker'in iddiaları: Suç alt kadroya yıkılıyor!

BirGün/Ankara

Kendi adına paylaşım yapamadığı için “Deli Çavuş” isimli sosyal medya hesabından iktidar ile kurduğu kirli ilişkileri ve Saray’da kurulan yolsuzluk ağını bir bir paylaşan mafya lideri Sedat Peker, son olarak Bank Asya’nın 16 yıl yöneticiliğini de yapan eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu’nu ifşa etti. İddialarda AKP’li Taşkesenlioğlu’nun eşi, eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban’ın da adı geçti. Peker ayrıca Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca hakkında da başta rüşvet olmak üzere çok sayıda iddiada bulundu. Bu paylaşımlar, üç ismin bürokrasi kariyerinin son bulmasına neden oldu. “Patron” ise iddiaları üstüne almıyor.

İHALE ÜNSAL BAN'DA KALDI

Gelişmiş ülkelerde iktidarın tamamen 'çökmesine' neden olacak iddialara karşın savcılar tarafından etkin soruşturma bir türlü başlatılamadı. Son iddialarda adı geçen ve hukuki incelemeye tabii tutulan tek isim, eşi AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ile sorunlar yaşayan eşi, eski rektör Ünsal Ban oldu. Ban, Zehra Taşkesenlioğlu ile yaşadığı sorunlara ilişkin görüntülerin paylaşılmasının ardından yurtdışına çıkmak isterken gözaltına alındı. Savcılığın, Ban’ın gözaltı süresini uzattığı açıklandı. İddialarda adı geçen AKP’li Zehra Taşkesenlioğlu ve ağabeyi Ali Fuat Taşkesenlioğlu hakkında ise herhangi bir inceleme başlatılmadı.

Peker’in son iddialarının ardından koltuğunu kaybeden isimlerin başında, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca geldi. Karaca, iddiaların yoğunlaşmasının ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da hedef alınmasının ardından “sağlık sorunları” nedeniyle istifa etti. Karaca’nın kendisi hakkında ortaya atılan iddialar karşısındaki yorgunluğunun da istifada etkili olduğu dile getirildi.

ELENEN İSİMLERİ ERDOĞAN DUYURDU

Peker’in 'yalanlanan' ancak bir kısım bürokratların 'bedel ödemesine' neden olan iddialarının ardından Saray’a veda eden diğer isim, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu oldu. Taranoğlu’nun ilk olarak istifa ettiği, ancak istifa süreci tamamlanmadan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alındığı bildirildi. Karaca ve Taranoğlu’nun Saray’a vedasını, AKP’li parti yöneticilerine bizzat Erdoğan’ın duyurduğu da kaydedildi.

SARAY'DAN HABERSİZ RÜŞVET ALAMAZLAR

Saray’da kurulduğu bildirilen ve bürokratların koltuklarını kaybetmesine neden olan rüşvet ağının Erdoğan’ın haberi olmadan işletilemeyeceğini bildiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, şunları söyledi:

“Ne ararsanız bunlarda var. Rüşvet var. Yolsuzluk var. Hani Fırat'ın kenarında bir koyun kaybolsa senden bilinirdi Tayyip Erdoğan? Hani 'Her şeyi ben yaparım' diyordun? Demek ki sen karar vermişsin bu rüşvet işlerine. Tayyip Erdoğan'dan habersiz kuş uçmaz Saray’da. Tayyip Erdoğan'dan habersiz rüşvet alamaz danışmanları. Bütün millet bunu görüyor. Bugün belki bunları konuşamayanlar var. Medyada da var. Baskıyla konuşamayanlar var. Ama gün gelecek, 10 yıl sonra, 15 yıl sonra tarih bugünleri yazarken AKP dönemini kara bir dönem yazacak, kapkara bir dönem.”

***

ERDOĞAN’IN DANIŞMANLARI MECLİS GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Servet Ünsal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sonu önergesi sundu. Ünsal, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaç danışmanı olduğunu, bu danışmanların ne kadar maaş aldıklarını, hangi kıstaslara göre belirlendiklerini ve bu danışmanlara araç ve konut tahsisi yapılıp yapılmadığını sordu. Soru önergesine ilişkin açıklamalarda bulunan Ünsal, Cumhurbaşkanı’nın Başdanışmanlardan Fahri Kasırga’ya, fiyatı 20 milyon TL’nin üzerinde olan zırhlı “Mercedes Maybach S” marka bir aracın hususi kullanım için tahsis edildiği iddialarını da gündeme getirdi. Ünsal, danışmanlarının malvarlıklarının incelenmesi gerektiğini söyleyen Ünsal, "Nereye elinizi atsanız adı yolsuzluk iddialarına karışmış, hangi vasıfla devletten dolgun maaşlar aldığı belli olmayan bir Cumhurbaşkanı danışmanına denk geliyorsunuz. ifadelerini kullandı.