Pelikancılara yakın olduğu iddia edilen Türkiye yazarı Cem Küçük, “Soylu’nun Türkiye tarihinin en iyi içişleri bakanı olduğunu” yazdı. Soylu’nun Erdoğan tarafından kabul edilmeyen istifasının bir ‘Pelikan oyunu’ olduğu konuşulurken, Küçük’ün bu yazısı dikkat çekti

Pelikancı isimden Soylu'ya övgü: Tarihin en iyi içişleri bakanı

Haber Merkezi

Türkiye’de dün geceden bu yana İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kabul edilmeyen istifasını konuşurken, ‘Pelikancılar’ olarak adlandırılan gruba yakın durduğu iddia edilen Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük, “Soylu’nun Türkiye tarihinin en iyi içişleri bakanı olduğunu” yazdı.

Devletin koronavirüsle mücadeleyi çok iyi götürdüğünü savunan Küçük, Soylu’ya ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya övgüler dizdi.

Küçük, eleştiriye neden olan hataları ise ‘nazar boncuğu minvalinde yol kazaları’ olarak değerlendirdi.

‘Büyük siyasetçi Süleyman Soylu’ başlıklı yazısını Soylu’nun Erdoğan tarafından kabul edilmeyen istifasından önce yazdığı anlaşılan Küçük, şu ifadeleri kullandı:

‘BAKANLARIMIZ YAPICI KARARLARA İMZA ATIYOR’

“Başkan Erdoğan liderliğinde bakanlarımız ve diğer devlet yetkilerimiz var güçleriyle çalışıyorlar. Süleyman Soylu, Fahrettin Koca bu süreçte öne çıkan bakanlarımız. Tabii diğer bakanlarımız da peş peşe yapıcı kararlara imza atıyorlar.

İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu büyük siyasetçi olduğunu bu süreçte bir kez daha gösterdi. Hiç mırın kırın etmedi. Her soruna yetişmeye, her işi çözmeye çalıştı.

Soylu hep halktan yana oldu. Gelen en sert eleştirileri bile kabul etti. Süleyman Soylu cumhuriyet tarihinin gelmiş geçmiş açık ara en iyi İçişleri Bakanı olduğunu bir kez daha gösterdi.

Halkı küçümsemek, onlara lakap takmak AK Parti’nin hiçbir zaman yaptığı bir iş olmadı. Başkan Erdoğan oy kaybı yaşadığı zamanlarda bile, ‘Mesajınızı aldık’ dedi. “Ne olursa olsun hata bizimdir. Kendimizi sorgulayacağız” dedi. Süleyman Soylu da benzer açıklamalar yaptı.

Devletimiz koronavirüsle mücadeleyi çok iyi götürüyor. Bazen nazar boncuğu minvalinde yol kazaları olabiliyor...”

KÜÇÜK’ÜN BU SÖZLERİ NEDEN ÖNEMLİ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dün gece istifa etmesi, beraberinde bir dizi tartışmayı getirdi. Geceden bu yana sosyal medyada Soylu’nun neden istifa ettiğine dair bazı tahminler ortaya atıldı.

Bunlardan en öne çıkanı, Pelikancıların bu süreçteki rolü oldu. İddiaya göre Erdoğan’a yakın olan Pelikancılar, “Soylu’nun ayağını kaydırarak onu istifaya zorlamışlardı.”

Pelikancıların etkisindeki Sabah gazetesinin İngilizce versiyonu Daily Sabah’ın Soylu’nun istifasını “Baştan savma sokağa çıkma yasağının ardından görevi bıraktı” minvalinde duyurması ve Hilal Kaplan gibi grubun önde gelen isimlerinin Soylu’ya yaptığı eleştiriler buna kanıt olarak gösterildi.

Pelikancılara yakın olduğu konuşulan Cem Küçük’ün Süleyman Soylu’yu savunan köşe yazısı yazması bu yönden dikkat çekici.

Bu noktada, Küçük’ün Pelikancıların merkez ekibiyle birebir aynı düşünmediği ya da Pelikan çizgisinden tamamen uzakta durduğu ihtimalleri öne çıkıyor. Küçük, gazeteciler Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın tutuklanması başta olmak üzere pek çok ‘hedef gösterme’ faaliyetinde Pelikancılarla aynı çizgide yer almıştı.

PELİKANCILAR İSTİFAYA NASIL TEPKİ VERDİ?

Soylu’nun daha sonra Erdoğan tarafından geri çevrilen istifa kararının ardından gözler gece boyu Pelikancılara çevrildi.

Adını ilk kez Mayıs 2016’da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun istifa sürecinde duyuran grup, daha sonra sık sık siyasetin gündemini işgal etti. Soylu’nun istifasının sonrasında da bunun bir ‘Pelikan tuzağı olduğu’ konuşuldu.

Pelikancıların ‘bayrak’ isimlerinden Hilal Kaplan’nın, sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 10 Nisan gecesi, insanların panikle sokağa çıkmasının ardından Soylu özelinde attığı eleştirel tweet, resmi adı Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi olan bu grubun Soylu’ya karşı yürüttüğü algı operasyonun göstergelerinden biri olarak değerlendirildi.

10 Nisan gecesi Twitter’dan “Sokağa çıkma yasağını uyguladığın dakikasında gece yarısı duyuracaksın. Başka türlü olmuyor, maalesef gördük” ifadeleriyle Soylu’nun kararını eleştiren Sabah yazarı Kaplan, dün gece ise Soylu’nun istifa metnini alıntılayarak , “Terör örgütleriyle mücadelesi hafızamıza kazınan başarılı bir bakanımızın zorlu bir kriz sürecinde görevi bırakmaması gerektiği kanaatindeyim” yorumunu yaptı.

DAILY SABAH ÖNCE ‘SERT’ GİRDİ, SONRA GERİ ADIM ATTI

Ancak Pelikancıların Soylu’nun istifası karşısındaki esas tutumunu ise grubun etkisindeki Sabah gazetesinin İngilizce yayın organı Daily Sabah’ın istifayı duyurma biçimi gösterdi.

Daily Sabah, Soylu’nun sokağa çıkma yasağı ilanını İngilizce ‘botched’ ifadesiyle okuyucularına aktardı. ‘Baştan savma’, ‘Acemice’, ‘Beceriksizce’ gibi anlamlara karşılık gelen bu kelimenin kullanılması, “Pelikancılar, Soylu hakkındaki gerçek fikirlerini açıkladı” şeklinde yorumlandı.

Daily Sabah, bu paylaşımın ses getirmesi üzerine bir açıklama yayınlayarak, “Bu bizim yorumumuz değil, Soylu’nun kendi ifadesidir” dedi. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü İbrahim Altay da bir tweet atarak, “Linke tıklayıp haberi okursanız DS’in yalnızca olanları olduğu gibi aktardığını görebilirsiniz” savunmasını yaptı.