DÜNYA Yazarlar Birliği PEN’in Türkiye yönetimi, 3 Mart’ta Silivri Cezaevi’nde Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Mustafa Balbay ve Soner Yalçın’ın hücrelerine yaptığı ziyaretin ayrıntılarını paylaştı.
PEN Genel Sekreteri Sabri Kuşkonmaz’ın kamuoyuyla paylaştığı görüşme raporunda; görüşme esnasında 1 No’lu hapishanede kalan Soner Yalçın’ın ‘tüm muhaliflerin bir siber saldırı altında bulunduklarını, yapılan aramalarda, 4500 kaset, 900 CD ve 15 bilgisayara el konulduğunu, ancak tüm kalabalık delil yığını içinde bilgisayarlardan birisine spam olarak gönderilen bir dosyanın hemen bulunduğunu, bu dosya ve içeriğini kendileri ile ilgisini bulunmadığını’ söylediği belirtildi.
YALÇIN, ISLAK BİR HÜCREYE KONMUŞ
Raporda Yalçın’ın cezaevindeki koşulları da şu şekilde açıklandı: Kütüphane, bilgisayar odası, spor olanağı yok; Yalçın, malzeme buldukça yazıları eliyle yazmaya çalışıyor. Yalçın’ın 28 Şubat gecesi koyulduğu yeni hücre henüz inşası tamamlanmamış, molozlarla dolu, ıslak ve soğuk.
Tutuklu yazar-gazeteci Mustafa Balbay ile aynı gün Soner Yalçın'dan sonra görüşüldüğünü vurgulayan PEN Genel Sekreteri, 1 no’lu hapishanede, tek kişi olarak müşahede koğuşunda kalan Balbay’ın, kaldığı hücrede, bulaşıklarını tuvalet musluğunda yıkamak zorunda kaldığını belirtti.
TUVALET MUSLUĞUNDA BULAŞIK YIKIYOR
Balbay’ın hapishanenin yapım öncesinde AB koşullarına göre bir tasarlama yapıldığını ancak, ancak yapım aşamasında projenin değiştirildiğini, hatta hapishanenin hukuken teslimi yapılmadan kendilerini içeriye konduğu bilgisini verdiğine değinilen açıklamada, bu koğuşun, yeni gelen tutukluların ilk gözlem altında tutulmaları için yapılan bir yer olması nedeniyle, uzun süre kalınma koşullarına sahip olmadığı teşhisine yer verildi. BirGün