Pençşir’in Taliban tarafından kontrol altına alınmasının ardından açıklama yapan Afganistan Ulusal Direniş Cephesi lideri Ahmed Mesud, direnişi sürdüreceklerini söyledi.

Pencşir'i Taliban’a kaybeden Ahmed Mesud direnmeye devam edeceklerini açıkladı

Taliban’ın, Afganistan'da kontrolü dışındaki son vilayet Pencşir’i ele geçirmesi ardından Afganistan Ulusal Direniş Cephesi lideri Ahmed Mesud direnişten vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Taliban'ın dün sabah saatlerinde Pençşir vilayetine hakim olmasından sonra, bir kısım savaşçısıyla bölgeden ayrılan Afganistan Ulusal Direniş Cephesi lideri Ahmed Mesud, Facebook üzerinden açıklama yaptı.

Mesud, önceki gün başkent Kabil'deki Afganistan Alimler Şurası'nın taraflardan çatışmaları sonlandırmaları yönündeki çağrısına tam destek verdiklerini, buna karşın Taliban saldırılarının sürdüğünü belirtti.

Kendisine bağlı güçlerin direnmekten vazgeçmeyeceğini belirten Mesud, Taliban'ın siyasi meşruiyet ve hak kazanmasında rolü olduğu gerekçesiyle uluslararası toplumu suçladı.

Taliban, 15 Ağustos'ta başkente hakim olmasından sonra Pencşir vilayetindeki güçlerin de teslim olması için Mesud'un liderlik ettiği grupla müzakerelere başlamış ancak anlaşma sağlanamamıştı.

KABİL’DE TALİBAN KARŞITI EYLEM

Afganistan'ın Başkenti Kabil'de Taliban ve Pakistan karşıtı sloganlarla halk sokağa çıktı.

Çok sayıda kadının da aralarında olduğu eylemlerde "Özgürlük", "Pakistan'a ölüm," "Pakistan Afganistan'dan çık" sloganları atıldı.

Taliban militanları havaya ateş açarken, protestolar sürüyor.

BBC muhabiri Yelda Hakim, eylemler sırasında çektiği bir videoyu paylaştı:

PENÇŞİR’İN DURUMU

Başkent Kabil'e yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Pencşir vilayeti, ABD'nin 2001'deki işgali öncesinde ilçe statüsündeydi. Yaklaşık 170 bin nüfuslu bölgenin büyük bölümü Taciklerden oluşuyor.

Vadiler silsilesinden meydana gelen ve toplam 120 kilometre uzunluğa sahip bölge, binlerce metrelik sarp dağlarla çevrili olması nedeniyle içindekilere doğal koruma sağlıyor. Vadiye giriş çıkışların birer geçitten sağlanması askeri operasyonları oldukça zorlaştırıyor.

Kabil’in 2001’de Taliban’dan alınmasında da rol oynayan Pencşirliler, genellikle bölge içinden bir yöneticiyle idare edildikleri için kendilerine fiili bir özerklik atfediyor.

Bölgedeki silahlı ve siyasi yapılanmaya, El Kaide militanları tarafından öldürülen Ahmet Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud liderlik ediyor.