Pentagon'a göre SDG’nin PKK ile alakası yok
Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler Servisi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Süleymaniye Havalimanı yakınlarında düzenlenen SİHA'lı saldırının ABD güçleri ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi'nin bulunduğu noktanın 100 metre ilerisinde gerçekleştiğini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, Abdi’nin Süleymaniye’de bulunması hakkında, "Ziyaret, IŞİD’e karşı yürüttüğümüz ortak mücadele kapsamında gerçekleşti” dedi. Ryder saldırının ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından soruşturulduğunu belirtti.

Çatı yapısını YPG'nin oluşturduğu SDG’nin PKK olmadığını ve bu grupla 2014'ten bu yana birlikte çalıştıklarını söyleyen Ryder, şu ifadeleri kullandı:

"IŞİD'i yenme misyonunun bir parçası olarak SDG ile 2014'ten bu yana ortaklık yapıyoruz. Onlar PKK değil. IŞİD'i yenmek için SDG ile ortaklık yapıyoruz."

"Mazlum Abdi Suriye’de. Siz Suriye’de onunla işbirliği yapıyorsunuz. Burada sınır ötesi bir durum var" sorusuna Ryder, IŞİD ile mücadele koalisyonunun karargâhının Irak’ta olduğunu söylemekle yetindi.

Türkiye, SDG'yi oluşturan YPG'yi, PKK'nin Suriye kolu olarak kabul ediyor.

HAVA SAHASI KAPATILMIŞTI

7 Nisan’da Süleymaniye Uluslararası Havalimanı yakınlarında hava saldırısı düzenlenmiş, saldırının hedefinin SDG Komutanı Abdi olduğu belirtilmişti. SDG'den yapılan açıklamada, SİHA saldırısı esnasında Abdi'nin Süleymaniye'de olduğu doğrulanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, Türk hava sahasının 3 Temmuz'a kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıklamıştı. Açıklamada, kararın nedeninin “PKK’nin faaliyetleri” olduğu söylenmişti.