ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), tarafından yapılan açıklama ile, Rusya ile savaşta olan Ukrayna ordusuna verilmesi kararı alınan misket bombalarının Kiev’e teslim edildiği bildirildi.

Pentagon doğruladı: Misket bombaları Ukrayna’ya teslim edildi
Fotoğraf: AA

Pentagon, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı devam eden karşı saldırısını desteklemeyi amaçlayan ABD ve müttefiklerinin sağladığı misket bombalarının Kiev'e teslim edildiğini doğruladı.

Pentagon Müşterek Kurmay Operasyon Direktörü Douglas Sims, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, misket bombalarının Ukrayna’ya teslim edilip edilmediği sorusuna, “Misket bombalarımız artık orada" ifadelerini kullandı.

Sims, diğer ülkelerin de Ukrayna’ya misket bombalarını verdiğini kaydederek, "Orada, daha önce üçüncü ülkelerin teslim ettiği misket bombalarının bulunduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

Ukrayna ordusunun karşı taarruzunun sonuçları sorulan Sims, “Tercih ettiğimiz hızla ilerlemeyebilir” diyerek Ukrayna ordusunun taarruz kapsamında 'oldukça sert çatışmalar' yaşadığını söyledi.

Sims, gazetecilere verdiği demeçte, "Rusların bu silahları sivil topluluklara karşı kullandıklarını da biliyoruz, ki bu Ukraynalıların yapmak istediğinden önemli bir fark. Ukraynalılar misket bombalarını taktik ortamda sivillere karşı değil, Ruslara karşı kullanmayı planlıyor" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA TEMİNAT VERMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden, 7 Temmuz’da, Ukrayna’ya misket bombalarını sağlayacaklarını duyurmuştu. Rusya, bu tür sevkiyatların siviller için risk oluşturduğunu ve krizi uzatmayı amaçladığını bildirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, ABD’nin Ukrayna’ya misket bombası desteği verecek olmasına karşılık, Beyaz Saray’ın daha önce bu bombanın kullanılmasının "savaş suçu" olduğu açıklamasını hatırlatmıştı.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ABD'nin sağlayacağı misket bombalarının Rusya topraklarında kullanılmayacağını söylemişti. Ukrayna'nın bu mühimmatları sadece uluslararası alanda tanınan topraklarını işgalden kurtarmak için kullanacağını aktaran Reznikov, "Bu mühimmatlar, Rusya'nın resmi olarak tanınan topraklarında kullanılmayacaktır" ifadesini kullanmıştı.