Ekonomik kriz nedeniyle ayakta kalma mücadelesi veren özel tiyatrolar, iki üç kat artan elektrik faturalarına ilişkin acil destek çağrısında bulundu.

Perdede elektrik krizi büyüyor

Tolga Uğur

Aralık ayında 7 bin lira gelen elektrik faturasının Ocakta 20 bine çıkması üzerine faturayı ödememe kararı alan Moda Sahnesi’nin sanat yönetmeni Kemal Aydoğan, EnerjiSA’nın ödenmeyen fatura nedeniyle ihtar gönderdiğini açıkladı.

Aydoğan, "İhtar göndermiş Türkiye’nin enerjisi. Parayı en kısa sürede ödemezseniz elektriği keseriz diyor. Bir tiyatro salonunun elektriği kesilir mi sizce" paylaşımını yaptı. Devletin sanata destek verme konusunda yeni bir modele geçmesi gerektiğini belirten Aydoğan, taleplerini şöyle sıraladı: "KDV sıfırlansın, gelir vergisi en fazla yüzde 5 olarak uygulansın, SGK birimleri ve kira gibi konularda destek sağlansın."

Oyun Atölyesi ise 56 bin 770 lira gelen elektrik faturasının ardından devletin anayasal görevi olan sanatı desteklemesi gerektiği aksi takdirde özel tiyatroların bir bir yok olacağı açıklamasında bulundu.

Elektrik faturasının bir önceki aya göre 2 kat artan K! Kültüral Performing Arts’tan bir yetkili şu açıklamayı yaptı: "Masraflarımız sürekli artarken zam da gelince altından kalkılamaz bir hal oluyor. Bilet fiyatları bir ay önceden belirlendiği için maliyet artışını fiyatlara da yansıtamıyoruz. Ayakta kalmak için büyük bir çaba sarf ediyoruz."

Öte yandan Tiyatro Kooperatifi de Bakanlığa destek çağrısında bulundu.