Perdeler bir bir kapanıyor
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Koronavirüs nedeniyle kapanıp tekrar açılan sinema salonlarını, pandeminin ardından ağır ekonomik kriz vurdu. Pandemi öncesi yıllık 70 milyon seyirciye ulaşan sinema salonları bu yılın ilk 6 ayında 29 milyon seyirci çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sinema salonu sayısı ve sinema seyircileri 2018’den itibaren azalmaya başladı. Ülke genelinde sinema salonu sayısı 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 11,1 azalarak 2 bin 398 oldu. Seyirci sayısı ise 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 27,9 azaldı, 12 milyon 418 bin kişiye düştü.

20 GÜNLÜĞÜNE KAPANDI

Sinema salonları ve işletmeciler pandemiyle birlikte ekonomik krizin faturasının altından kalkamadı. İstanbul’da sinemanın kalbi olan Beyoğlu’nda da salonlar boş kaldı. 33 yıllık Beyoğlu Sineması, maddi zorluklar nedeniyle 20 günlüğüne kapılarını kapattığını açıkladı. Açık kalarak her geçen gün daha fazla zarara uğradıklarını belirten Beyoğlu Sineması yönetimi tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Şu an için Beyoğlu Sineması aktif olarak açık kalabilecek maddi yükümlülüklere sahip değil. Bu süreçte açık kalarak her geçen gün zararın artmasından ise kapalı kalmasını tercih etmek durumunda kaldık. Bu konuyla ilgili gerek mal sahipleriyle, gerek dağıtımcılarla, gerek ise işletmeyi devredebileceğimiz opsiyonlar için görüşüyoruz.”

perdeler-bir-bir-kapaniyor-1046047-1.

90 BİN LİRALIK FATURA

10 yıldır Beyoğlu Sineması’nın bulunduğu Halep Pasajı’nda çalışan Mehmet Aktaş ise "Sinemanın girişinde ‘20 gün kapalıyız’ yazısı var. Onun öncesinde de kapalıydı. Yönetimin kirasının ödenmesi lazım, 90 bin lira elektrik faturası var, elektrik idaresi gelip kesiyor, onlar açıyor. Su faturası da aynı şekilde. Her tarafa borcu var" dedi.

perdeler-bir-bir-kapaniyor-1046048-1.

ÇAY KAHVE SATIYORUZ

Beyoğlu’nda bulunan Cinemajestic’in makinisti Ali Koçoğlu, “Ayakta durmak için çay ve kahve satmaya başladık. Fal baktırıyoruz o şekilde burayı döndürüyoruz” dedi. Koçoğlu, yaşadıkları zorlukları şöyle anlattı: “Pandemi bizi mahvetti. Yeni film getiriyoruz ama kimse gelmediği için makineleri boşuna açıyoruz. Ayakta durmak için mücadelemiz devam ediyor. 30 senedir buradayım, hayatımda böyle bir şey görmedim.”

Pandemide yıldızları parlayan ve beyazperdeyi eve taşıyan dijital film ve dizi platformları, bu süreçte sinema salonlarının yerini aldı. Evde film izlemenin daha güvenli olduğunu belirten Ahmet Mecitoğlu, "Filmlerin hepsi internete olduğu için oradan izlemek daha mantıklı geliyor" diye konuştu.