‘Performans sistemi sağlığa zararlıdır’

İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), İstanbul Diş Hekimleri Odası, Dev Sağlık-İş, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği bir araya gelerek ücret adaletsizliğini protesto etti.

İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık emekçilerini anarak başladığı sözlerine şöyle devam etti:

"Herkes risk altında çalıştı. Dağıtım son derece adaletsiz olduğunu söyleyebiliriz. Adaletli bir dağıtım olmadı. Bu adaletsizliğin bir an önce giderilmesini ve adaletli olarak dağıtılmasını istiyoruz. Yeni döneme döndüğümüzde ise hastanelerde döner sermaye ve performans sisteminin kaldırılmasını talep ediyoruz."

Sağlıkçılar taleplerini ise şöyle sıraladı:

►Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli

►Üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemeler tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmeli.

►Salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmeli

►Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tanzimi için ‘mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık’ olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeler derhal yapılmalı

►Haksız ve hukuksuz görevlendirmeler ve sürgünler derhal durdurulmalıdır.