Limak’ın Karakoçan merasına kurmayı planladığı dağıtım santralına karşı direnişte gözaltına alınanlar bırakıldı. Kaymakam şirketi savunurken, meralar şirkete devrediliyor

Peri’de hukuk yok!

SİNAN OZAN SAĞLAM - sinanozansaglam@gmail.com

Limak Holding’in Elazığ, Bingöl ve Erzurum’dan geçen Perisuyu üzerine inşa ettiği Pembelik, Tatar HES ve Seyrantepe Barajları için, Elazığ’a bağlı Karakoçan Hamzalı merasına kurmayı planladığı enerji toplama ve dağıtım santralına karşı köylüler önceki gün direnişe geçti ve iş makinalarını meraya sokmadı. Yaşananların bölgede hızlı bir şekilde yayılmasının ardından çevre köylerden de eyleme destek geldi. Yaklaşık 150 kişinin direnişine karşı Vali ve Kaymakam Kemal Atasoy araya girerken, Atasoy “Santral er ya da geç yapılacak” dedi. Jandarma tarafından gözaltına alınan Yaşar Aktaş ve Ali Yıldız ise akşam saatlerinde serbest kaldı.

'GİDİN DİYORLAR'
Köyün eski muhtarı olan ve gözaltına alınan Yaşar Aktaş köylünün Limak tarafından kandırıldığını söyledi. Köyde santrala dair anket yapan inşaat sorumlularının, sorulara 21 kişiden 20’sinin ‘olumsuz’ cevap verdiği halde, yanıtları köylülerin barajı istedikleri yönünde lanse ettiğini ifade etti. Aktaş, yapılan inşaatın köyün can damarını keseceğini ve köylüleri göç etmeye zorlayacağını belirtiyor. Köyün hemen hemen tamamının hayvancılıkla geçimini sağladığının altını çizen Aktaş, “130 dönümlük alana yapacağız diye başladılar şimdi 180 dönümlük alanın tamamına çivi çakmaya başladılar. Bu, insanlara resmen evinizi barkınızı alın çıkın gidin diyorlar.” dedi. Hamzalı köyüne daha önce de tren yolu adı altında inşaat başladığını, fakat asıl sorunlarının köy merası üzerine enerji toplama ve dağıtım santrali yapılması olduğunu söyledi.

Avukat İzzettin Demir, “Dün eylem sırasında hakimle konuşmaya gittim. Yürütmenin durdurulması ile ilgili heyet toplandı fakat henüz sonucu bekliyoruz. Asıl dikkat çekilmesi gereken konu, 100 yıldır devlet merası olan yerin çok kısa sürede özel şirketlere verilmesi’’ dedi. Konuyla ilgili olarak meraların Limak’a verilmesi kararını da imzalayan kurum olan Türkiye Elektrik İletişim A.Ş (TEİAŞ) 9. Müdürlüğü ile görüştüğünü belirten Demir, kurum olarak verdikleri karardan geri dönemeyecekleri cevabını aldığını ifade etti.

İmar planları olmadığı için kaçak halde su tutmaya başlayan Pembelik Barajı yüzünden ise bazı meraların yolları kapanmış ve ulaşım botlarla sağlanmıştı. Limak Holding vadettiği köprüleri henüz yapmadı.

***

Peri’ye savaş hukuku

Peri Suyu’ndaki Pembelik Barajı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Bakanlar Kurulu’nun kendisine devrettiği yetki ile Kasım 2010’da acele kamulaştırma kararı almıştı. Bu kararla topraklarına el konulan Hasan Akyol tarafından açılan davada, Danıştay 6. Daire, Aralık 2011 tarihinde oy birliği ile acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurmuştu. Ancak bölge halkının kararın uygulanması için yaptığı başvurulara rağmen inşat devam etti. Doğayı geri dönüşümü olmayacak şekilde tahrip eden şirket ve sorumluluğu bulunan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına rağmen işlem yapılmadı. Fakat inşaatı durdurmak isteyen köylüler hakkında dava açıldı, şirketin özel güvenlikçileri inşaatı durdurmak isteyen köylülere saldırdı.

***

Durdurulamadı

Bakanlar Kurulu’nun Haziran 2012’de aldığı yeni bir acele kamulaştırma kararı ile bir kez daha köylülerin taşınmazlarına el konuldu. Acele kamulaştırmanın iptali için Elazığ-Karakoçan Akkuş Köyü tüzel kişiliği ve 101 kişinin başvurusu ile açılan davada, Danıştay 6. Daire bir kez daha yürütmenin durdurulması kararı verdi. Danıştay en son Haziran ayında görülen davada acele kamulaştırmalar için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.