Dersim’de Peri Suyu üzerinde inşaatı tamamlanan Seyrantepe Barajı doğa felaketine neden oluyor. İnşaatı tamamlanan baraj kapağının kapatılmasıyla akarı kesilen nehirde çok sayıda su canlıları yok olmaya başladı.

Peri suyu'nda baraj hayatı yok ediyor

Dersim’de Peri Suyu üzerinde inşaatı tamamlanan Seyrantepe Barajı doğa felaketine neden oluyor. İnşaatı tamamlanan baraj kapağının kapatılmasıyla akarı kesilen nehirde çok sayıda su canlıları yok olmaya başladı. Bir metreyi aşan balıklar, su birikintilerde oksijensiz kalarak telef oluyor.

Dersim’in Nazimiye İlçesi ile Bingöl sınırlarında bulunan Peri Suyu üzerinde kurulan Pembelik Barajından sonra ikinci baraj inşaat temeli atılan Seyrantepe Barajı da tamamlandı.

Peri vadisinde yaşayan köylülerin verdiği bilgiye göre; “Barajın kapakları kapandığında, nehrin alt bölgesindeki suyun akarında bulunan başta balık olmak üzere, tüm canlı hayat yok oluyor. Çeşitli çukur alanlarda kalan balıklar, yırtıcı hayvanlar ve insanlar tarafından talan ediliyor. Ayrıca akmayan nehir debide virüsler çoğalırken. Su bırakıldığında, su ile beraber akan bakteriler, alt bölgede sudan yararlanan bitkiler ve hayvanlar, bu bakterilerden büyük zarar görüyor.

Vadi boyunca, karşılıklı bulunan köylerin geçişi tamamen engellenmiş durumda. Suyun iki yakasında karşı karşıya duran iki köyde yaşayan yurttaşlar, birbirine gelip gitmeleri için, saatlerce yol yürümeleri gerektiğini belirtiyor. Bu köylerin baraj nedeniyle ilişkisi kesilirken,  Pembelik ve Seyrantepe arasında kalan, Golek köyü vadide rehin hayatı sürdürüyor. Kendi olanaklarıyla yaptıkları varangille (Kelek) yolculuk yapmak zorunda kalıyorlar. Birçok kez boğulma tehlikesi geçirildiğini söyleyen köylüler, hastaların ve yaşlıların doktora gitmelerinin, büyük bir sıkıntıya neden olduğu belirtiliyor.

Mayıs ve Haziran ayında Seyrantepe göl havzasında, binlerce balık ölü olarak nehir sahiline vurmuştu. Bu ölümler konusunda da köylüler acilen araştırma yapılmasını istiyor. Genel kanı ise balıkların yetersiz su nedeniyle oksijensiz kalarak telef olduğu yönünde.


NE OLMUŞTU?
Nazimiye köylülerin yıllarca barajlara karşı çadır eylemleri ile tepkilerini göstermelerine rağmen, baraj ihalesini alan Limak ve Bilgin Holding Ortaklığı, Pembelik barajından sonra Seyrantepe Barajını inşa etti. Pembelik Barajı ve Seyrantepe Barajının yapımına karşı çıkan köylüler sürekli jandarma ve yargının engellemeleri ile karşılaştı. Birçok köylü gözaltına alınırken, tutuklu ve tutuksuz çok sayıda kişi 10’larca yıl ile yargılanıyor. Son olarak baraj inşaatı tamamlanan Seyrantepe Baraj kapaklarının kapatılmasıyla suyun akarında bir metreyi aşan balıklar dahi öldü. Kamulaştırma yürütmeleri durdurulan Pembelik Barajı'nın inşaatı ise sürüyor.